Het hedendaagse Spanje is met zijn gedachten doorkruid. Hij is immers de benjamin van de ‘generatie 98’, die met haar Ganivet, Unamuno, Baroja en Azorin de Spaanse geschiedenis een wending gaf. Op zijn beurt heeft hij de volgende generatie, die van Juan Ramon Jimenez, Garcia Lorca en José Antonio Primo de Rivera, geïnspireerd. ‘Hij heeft ons allen boven het doopbekken gehouden’ bekende onlangs een van de meest vooraanstaande Spaanse intellectuelen. Heeft de rector van de Madrileense universiteit, Lain Entralgo, niet onlangs verklaard: ‘Ortega is en blijft een klassieke denker zolang er grootmoedige, edelmoedige en toekomstbereide Castiljanen zullen zijn’.
Misschien ligt zijn betekenis minder in de originaliteit van zijn gedachten dan in de bemiddelingsrol die hij speelt. Door zijn buitengewone intelligentie is het hem gelukt het ‘waaien van de geest’ in alle regionen van menselijke cultuur op te vangen en even schitterend als licht in woorden te vatten. Unamuno staat naast hem als een ‘Baskische bijlzwaaier’. Terwijl Unamuno zich op een paar grondgedachten toelegde, is Ortega y Gasset als een haven waar schepen van alle nationaliteiten komen aanleggen. Nooit heeft hij de superioriteit van één enkele specialiteit, van één enkele philosophie geduld. Als een ‘Enfant prodigue’ heeft Ortega y Gasset gedachten en opinies met kwistige handen uitgestrooid. Hij heeft met deze gedachtenrijkdom geschitterd maar ook verblind. Hij liet zijn toehoorders en bewonderaars nooit tot rust komen en ontzegde hen steeds het laatste grote geschenk dat zij van zijn rijke tafel mee naar huis hadden willen nemen om het zeker te bezitten: een afdoend, onfeilbaar en allesomvattend systeem. Ortega had het hen meermaals beloofd. Het is nooit gekomen. Na een reeks ophefmakende essay's had gerust een pauze mogen intreden met de hoop dat ditmaal Ortega y Gasset tot een laatste klare uiteenzetting zou komen. Maar na de ene reeks luidde de denker weer een andere in...
Wegens zijn trouwe vriendschap, hebben wij, Europeanen, grote verplichtingen jegens Ortega. Zijn vriendschap is er een voor het ganse lange leven. Ortega is een volbloed Europeaan. Hij studeerde zo wat overal. In Marburg, Berlijn en Leipzig heeft hij verbleven en het Duitse denken in zich opgenomen. Ortega y Gasset is dan ook verder gevormd geworden door vertrouwdheid met de Franse philosophie. Hij heeft zijn land met de buitenwereld verbonden.
Hij is steeds zeer nauw met het leven verstrengeld geweest. Men kan in zijn letterkundig werk vele levenswaarden ontdekken buiten de esthetische waarden om: ‘Men moet doordringen tot het exhaustief menselijke’ zegt Ortega. Hij meent dat de letterkundige bijvoorbeeld geen levensvreemde mag zijn: hij moet intellectueel openstaan voor hetgeen zich in de wereld afspeelt en zich bezig houden met levenswaarden en levenswaardering. Hij moet het doen, niet op de wijze van de wetenschapsmens, wel op de wijze van de kunstenaar.
De rijke geest van Ortega moge de mensheid nog menige baken schenken op haar moeizame pelgrimstocht. Indien een Spanjaard het doctoraat van meer dan een Europese universiteit verdiend heeft dan is het zeker de 70-jarige Don José Ortega y Gasset.
M.S.