problemen, maar langs die van de zuiverheid en de eenvoud des harten.
Wie Juffrouw Belpaire vooral in haar laatste levensjaren heeft kunnen volgen, draagt in zich een onvergetelijke indruk mee van zachte innemendheid, onbegrensde goedheid, maar ook van volhardende, vaak koppige wilskracht, wanneer ze een of ander doel wilde bereiken. Dikwijls was haar woord of gebaar er een dat geen tegenspraak duldde. Was zij tot in haar ouderdom niet het gevierde kind gebleven, dat, in een sfeer van hogere burgerij en welstand opgevoed, de faciliteiten die het leven haar bood wilde gebruiken tot haar welbewuste, overigens edele, doelstellingen?
Tot in haar laatste levensjaren heeft zij vitaliteit en grote klaarheid van geest bewaard. Nauwkeurig kon zij vertellen over de kunstenaars en kunstwerken die op haar grote indruk hadden gemaakt of over mensen die zij persoonlijk had leren kennen: over Newman en Lacordaire als schrijvers; over Dr Schaepman, Peter Benoit en zovele anderen, die zij van nabij had gekend. Moet ik hier spreken van haar vriendschap met Hilda Ram, J. Van Beers, Hugo Verriest, later met Johannes Joergensen, Henriette Roland Holst, of mijn vader, haar ‘eigen zielezoon’? De kring van vrienden die zich rond haar had gevormd is zo wijd dat hij hier niet volledig kan worden beschreven.
Telkens we een aflevering van de Dietsche Warande ter hand nemen en we denken aan haar, komt ons ook in de geest wat ze voor dit tijdschrift heeft verricht. Sinds ze in 1900 met het vernieuwde ‘Dietsche Warande en Belfort’ van wal stak, en deel uitmaakt van de opstelraad, samen met enkele andere vooraanstaande Vlamingen, heeft ze aan het tijdschrift haast een halve eeuw lang onafgebroken haar stoffelijke en geestelijke zorgen gewijd.
Terwijl wij haar afsterven herdenken, bereikt ons het bericht dat Juffrouw Louiza Duykers op 83-jarige leeftijd is overleden. Ze is van haar jeugd af de vriendin en medewerkster van Juffrouw Belpaire geweest en bewoonde met haar het grote witte huis op de Markgravelei, waar ze ook is gestorven. Ze was lid van de Beheerraad van Dietsche Warande en Belfort en heeft steeds met grote liefde de gang van het tijdschrift, dat Juffrouw Belpaire zo dierbaar was, van nabij gevolgd. Nauwe vriendschapsbanden hielden ook mijn vader en onze familie met Juffrouw Duykers verbonden en mijn zuster, Christine Van Cauwelaert, heeft haar gedurende de laatste maanden haast dagelijks bezocht.
De dood van Louisa Duykers op Zaterdag 20 December, bij het invallen van de nacht, is even stil en onopgemerkt geweest als haar hele leven. Zij was de laatste rechtstreekse schakel onder de levenden, die ons met de figuur en het werk van Juffrouw Belpaire verbond. Haar heengaan betekent een afscheid van een periode, die nu stilaan ver-af komt te liggen, vol herinneringen.