oorlog. Alle kenmerken van het ‘thriller’-genre zijn verdwenen: er gebeurt geen enkele gewelddaad, geen enkele moord en van een eigenlijke achtervolging is er nergens spraak. De hele achtergrond van het verhaal is, zoniet vager, dan toch van minder belang geworden, gewoon, alledaags bijna. Daardoor krijgt de roman ook een universeler karakter. Het aantal personages is tot een strikt minimum herleid: er zijn - zo we God niet meerekenen - alleen Sarah, Bendrix en Henry. Heel terloops spelen ook de detective met zijn zoontje, Sarah's moeder, een Redemptorist, Pater Crompton, en een paar secundaire karakters mee, maar heel de serie aanvullende personages, die Greene in zijn andere romans zo treffend en zo economisch wist te scheppen, is verdwenen. Voor de eerste maal ook is het verhaal, van het begin tot het einde, in de eerste persoon geschreven. Alles wordt door de ogen van Bendrix, of, in de uittreksels van haar dagboek, door die van Sarah, gezien. Het is een procédé dat de mogelijkheden van Greene's neiging tot introspectie en commentaar aanzienlijk verruimt. Immers, het feit dat Bendrix zelf een romanschrijver is en iemand met een meer dan gewone graad van zelfbewustzijn, laat Greene toe ongehinderd over de diepste menselijke gevoelens en zelfs over de techniek van de romankunst uit te wijden.
Uit deze enkele voorbeelden blijkt al, dat de ommekeer waarvan boven sprake was, weinig verder reikt dan de vorm. Greene heeft in deze nieuwe roman alles wat niet essentieel tot de kern van zijn verhalen behoorde achterwege gelaten, alles wat melodrama of eenvoudig ‘kader’ was. Die kern is echter in de grond dezelfde gebleven en de reeds geschetste versobering, kenmerk van een rijpend kunstenaarschap, komt alleen aan de scherpere belichting er van ten goede.
Vele elementen uit de vroegere werken komen haast onveranderd in The End of the Affair weer. Zoals bij Scobie uit The Heart of the Matter is een belangrijke karaktertrek van Sarah haar medelijden, en het gaat ook alleen naar de miserie uit die ze zien kan. Gelijk de priester in The Power and the Glory verlangt ze anderen te beminnen zoals ze Bendrix en zichzelf bemint.
Daarenboven herinnert het hoofdthema van dit boek zo sterk aan de grondgedachten van de voorgaande romans, dat het niet opgaat van een algehele ommekeer te spreken. De centrale idee is nog steeds deze van Brighton Rock, van The Power and the Glory en The Heart of the Matter: de Liefde. Altijd nieuwe facetten worden er van belicht. De plaats ontbreekt om hier bij elk van die aspecten te blijven staan, en we moeten ons beperken tot een korte analyse van wat ons het hoofdthema van deze roman lijkt te zijn.
De affiniteit tussen sexuele liefde en liefde tot God, die we in Brighton Rock al konden opmerken, wordt in The End of the Affair nog sterker beklemtoond en vormt bijna een uitgangspunt voor de grondidee van deze roman. Zowel Sarah als Bendrix zijn er zich van bewust dat de liefde van mens tot mens niet zozeer verschilt van de liefde van mens tot God. Vooral echter bij Sarah zien we dit bewustzijn het leven diep beïnvloeden. Er komt een moment in haar leven, waarop ze voor de keuze gesteld wordt tussen