geluk. Hij was overwerkt, kon noch slapen noch eten, en niettegenstaande hij volledig uitgeput was, moest hij verder werken aan het filmscript van zijn roman. Slechts drie en dertig jaar oud sloeg hij de hand aan zich zelf in zijn nieuwe auto, een treurig symbool voor rijkdom die geen geluk brengt.
Zijn roman is de zoveelste poging om ‘The Great American Novel’ te schrijven, het Amerikaans epos waarin mythe, historie, folklore, levenswijsheid en literatuur versmolten zijn tot een organisch geheel. ‘Raintree County’ is van inhoud ongewoon rijk en de geschiedenis van John Shawnessy werd op drie verschillende plannen behandeld: dit van de avontuurlijke, natuurlijk levende man, dit van de idealistische estheet en een symbolisch verhaal van de mens die het paradijs tracht te herwinnen. In de breedte verhaalt ‘Raintree County’ niet alleen het leven van zijn held, maar de geschiedenis van gans zijn streek, en, in het leven van zijn vrienden, de opkomst van het jonge Amerika.
Het probleem van Ross Lockridge was voor deze omvangrijke romanstof een passende vorm te vinden, en daar de gewone verhaaltrant niet bij machte was om een gecompliceerde uitwerking in de diepte en in de breedte te verzekeren, koos hij de oplossing van James Joyce uit ‘Ulysses’ en liet hij de eigenlijke actie van de roman gebeuren op een enkele dag, namelijk op de 4de Juli 1892, op de Amerikaanse nationale feestdag. Die dag brengen vele kleinigheden de grote gebeurtenissen van zijn leven voor de geest van de schoolmeester van Raintree County: zijn eerste liefde, zijn professor, de heroïsche loopwedstrijd die hij eens gewonnen heeft, zijn huwelijk met de bewogen gebeurtenissen die er op volgden, zijn ervaringen tijdens de burgeroorlog, zijn verdere loopbaan en zijn tweede huwelijk. Zo ziet de lezer stilaan de gestalte van deze dichterlijke, aantrekkelijke man die er eens van droomde een tweede Shakespeare te zullen worden, vorm aannemen, evenals deze van zijn zeer verscheiden vrienden: een cynische journalist, een eerzuchtig politicus en een spoorwegeigenaar. De provinciestad uit de 50er jaren, waarin hij leefde, krijgt leven, evenals de streek van de Goudenregen waar niet zo lang geleden nog Indianen waren, en het jonge Amerika dat de burgeroorlog overleeft en ziet hoe politiek en industrie zich ontwikkelen.
In de eerste plaats is ‘Raintree County’ een romantisch epos maar zijn inhoud is ongemeen rijk en bestaat uit Zuiders melodrama en diepe symboliek, uit lyriek en wijsgerige, Platonische gesprekken vol humor en ook cynisme, uit romantiek en een heidense, bijna pantheïstische liefde voor streek en natuur. Geen wonder dan dat Ross Lockridge kort voor zijn dood verklaarde dat hij zijn ganse philosophie practisch opgebruikt had in ‘Raintree County’.
Zo schitterend van mogelijkheden heeft Ross Lockridge niet vermocht dit groots epos tot een volmaakt kunstwerk te scheppen en, zoals een Amerikaans criticus het scherp opmerkte, heeft ‘Raintree County’ meer weg van ‘een schitterend volbrachte opdracht’ dan van een grote roman. In het zoeken om zijn brede visie haar gepaste vorm te geven, is Lockridge zijn doel voorbijgestreefd en zijn geweldige arbeid gaf zijn boek een al te literair voorkomen.