De Vlaamse afdeling van het Instituut Belpaire werd in 1909 gesticht en een nieuwe vleugel daarvoor werd aan de gebouwen toegevoegd. De St. Ludgardisschool was geboren en zo vlug was haar groei dat zij, kort na de eerste wereldoorlog, in ruimere lokalen haar intrek moest nemen en zij de vermaarde stichting der Gerardstraat geworden is. Nooit zal zij de weldaad van haar ontstaan vergeten en, steeds even trouw en innig geestesverbonden, brengt zij hier de weelderige bloemen van haar dankbaarheid aan.
Nu zijn de tijden volbracht. Het heerlijk geestesgebouw dat Juffrouw Belpaire, als haar levenswerk heeft betracht, gaat zijn bekroning ontvangen. Door medehulp van zaliger Dr. Margriet Baers krijgt de ‘Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen’ leven en gestalte. Zij verwerft, met innige dank en hoge waardering, de erkenning der Leuvense Alma Mater en reeds is ze een heerlijk stralende werkelijkheid geworden, wanneer Leuven zijn Vlaamse leergangen stilaan ontwikkelt en de strijd voor Gent nog gedurende jaren moet uitgestreden worden.
Ruim een kwart eeuws geleden!
Een hogeschool voor vrouwen!
Wie anders dan U, Juffrouw Belpaire, had dit alsdan kunnen uitdromen en verwezenlijken? Gij schenkt haar uw ganse vertrouwen, zonder enig voorbehoud, gij wilt dat ze sta op stevige grondvesten en daarom verrijkt gij haar met die kostbare schenking van de prachtgebouwen waarin zij haar zetel heeft. Gij schenkt haar bovendien het gebouw der vermaarde Beroepsschool. De stichting Maria Elisa Belpaire! Wie doet het haar na?
Onze meisjes een gezonde intellectuele ontwikkeling te bezorgen; haar meer verfijndheid, meer kunstsmaak, meer kennis van het staatkundig, het sociaal, het rechterlijk bestaan van ons land te geven; ze dieper de sociale nood van ons volk te doen aanvoelen; haar harten warmer te maken, bereid tot meer edelmoedigheid, meer hulpvaardigheid, meer dienstbaarheid; haar zielen op te voeren naar hoger godsbeschouwen en vuriger godsbeminnen, opdat ze door dit alles zouden worden de goede vrouwen, de goede moeders van ons land, van ons volk, die uit de oude schat van onze volkseigene traditie, steeds nieuwe rijkdom, steeds mildere gaven en giften zouden verspreiden ter ere van God en tot welzijn van ons Land en van ons Volk!
Zo werd die levensdroom van Juffrouw Belpaire tot een heerlijke werkelijkheid voltrokken. Haar levensarbeid, op gebied van onderwijs, loopt langs de stijgende levensweg waarlangs het Anna Bijnsgenootschap en -school, de Beroepsschool, het Instituut Belpaire, het Institut Supérieur, de St. Ludgardisschool, de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen even zovele mijlpalen zijn.
Telkens zij de mogelijkheid beschouwde van verdere schreden op die weg, riep zij rondom zich de gewenste medewerkers en met begeesterende overtuiging, toverde zij vóór hun ogen de nieuwe blijde horizonten die zij ontdekt had en dan klonk het eenvoudig: ‘Ik ben maar een zwakke vrouw...’ maar wie kon weerstaan aan haar oproep? Wie durfde het aan haar vertrouwen te beschamen?’