blazen door de Belgische genie, en de kerk was door de ontploffing geheel gebersten. Een houten schutsel alleen beschermde de geloovigen tegen regen en koude.
Wij wenschten langs Steenkerke terug te rijden, om te kunnen bidden op het graf van Paul Piérard. Doch, toen wij voor het kerkhof stopten, werd ons het uitstappen door een gendarme verhinderd. Wij hadden echter het kerkje met benepen toren gezien, in wiens schaduw onze jonge vriend rustte. Lommerige boomen spreidden hun vrede in het ronde.
Onze tocht acht dagen later was meer bewogen, want het gold den steeds hernieuwden strijd rond De Belgische Standaard. - Was de naam niet een symbool? - De twee groepen zouden malkander ontmoeten op de pachthoeve van Dr. Verduyn's schoonouders te Pollinckhoven. Ditmaal reden wij in open koets met P. Hildebert en Jules Filliaert. Onderwege stapte Aug. Nobels nog in. Te Hoogstaeden brachten wij een kort bezoek aan Aug. Van Cauwelaert, en dan voorts naar Pollinckhoven, naar den, in onze meening beslissenden strijd. In eene groote, welstellende hoeve, in een ruime zaal met wijden schoorsteen, vonden wij de vrouw, de schoonzuster en den schoonbroer van Dr. Verduyn, die ons vriendelijk verwelkomden. Stilaan kwamen al de andere leden der vergadering aan: P. Bertrand, aalmoezeniers Van den Heuvel, Van Gramberen, Van der Meulen, Dr. Verduyn, Adile De Beukelaer, heeren Guldentops, De Pillecijn, Simons, Dr. Daels, Hilaire Gravez. E.H. Van Gramberen was ermee gelast het standpunt der oppositie te verklaren. Hij begon in dezer voege: ‘Tot hiertoe was De Belgische Standaard het werk van enkelingen; het moest het werk worden der denkers van het front.’ Daarop schoot Aug. Nobels in vuur. Hij vond deze verklaring ‘onverdragelijk pedant’. Met een vloed van woorden weerlegde hij de beweringen der tegenstrevers. Nu was de strijd voor goed aangebonden. Wat beoogd werd, was het bezit van De Belgische Standaard om het naar extremistische Vlaamsche doeleinden te richten. Wij mochten het blad uit onze handen niet laten rukken. De tusschenkomst van aalmoezenier Nobels had de tegenpartij blijkbaar verrast, maar hoe zou het verder verloo-