alle talent te ontzeggen. In enkele gedichten in ‘Proefvlucht’ en ook in ‘In memoriam’ heeft hij duidelijk bewezen dat hij tot grootere dingen in staat is. Hij late zich dan ook niet langer verleiden door een veelzijdigheid die van de meeste dichters knoeiers heeft gemaakt en die alleen door strenge zelfkritiek in toom kan worden gehouden.
Ook Albert Westerlinck, die onder de aankomende jongeren in Vlaanderen een eigenaardig verschijnsel is, is een leerling van Van De Woestijne. Ook hij kon zich aan dezes invloed nog niet volledig ontworstelen.
Reeds de titel ‘Bovenzinnelijk verdriet’ duidt op de dualiteit die in deze verzen aanwezig is. Deze dualiteit, die bij Westerlinck ontstaat uit de botsing van zijn mystischen aandrang en den stroom van het menschelijk bloed, schenkt aan zijn poezie een zeer bijzondere atmosfeer die, zonder ons volledig in te nemen (daarvoor is zijn droomwereld nog al te vaag en te ijl) toch den indruk nalaat van een ongewoon sterke aandrift die hem tot het schrijven dezer verzen dwong.
Deze poezie is de bevrijding van een verdriet dat voorloopig elke hoogere vlucht belemmert. Dit hart, dat naar een onwezenlijke, extatische bedwelming zoekt, hangt nog al te zeer vast aan de aarde. Dit weze geen verwijt. (Wie schenkt ons het zwaard en de dapperheid om deze onrust te overwinnen?)
Uit deze onrust en uit deze pijn werden eenmaal wondere gedichten geboren. Ook Westerlinck schonk ons in ‘Bovenzinnelijk verdriet’ enkele verzen die van een intense levensverdieping getuigen en die van een diep-doordringende warmte zijn. Dat hij niet altijd daarin gelukte ligt ongetwijfeld aan de ijle onwezenlijkheid die dezen dichtbundel kenmerkt.
Een zeker gemis aan frischheid en eenvoud is opvallend. Niet altijd krijgen de woorden en de beelden een, van een vernieuwde vizie getuigende, klaarheid die het gedicht doorstralen moet en doorschitteren.
Deze enkele restricties terzijde gelaten is Albert Westerlinck echter een zeer eigenaardig verschijnsel dat onvermoede mogelijkheden in zich besloten houdt en onze aandacht ten-