Misbruik van schriftuurteksten
In ‘De nieuwe Eeuw’ is een stukje verschenen dat we gaarne in zijn geheel citeeren, want ook in Vlaanderen wordt het woord van St. Paulus vaak als dooddoener aangewend tegen literatuur die zekere heeren niet naar den zin is.
‘Het treft ons de laatste tijden herhaaldelijk hoe intellectueele dames schrijvend over zedelijkheidsproblemen, bij voorkeur het woord van St. Paulus citeeren: ‘deze zonde worde onder u niet genoemd’. Waarmee ze dan de zonde tegen het zesde gebod bedoelen.
Zou het nu nooit eens in het brein van een dezer ontwikkelde mevrouwen opkomen om alvorens dit woord van St. Paulus te citeeren, het even op te zoeken in hun Canisiusbijbeltje?
Als ze zich de moeite willen getroosten, zullen ze de volgende zin vinden: (Eph. 5, 3): ‘Van ontucht, alle soort van onreinheid en hebzucht mag onder u zelfs geen sprake meer zijn, zooals dit heiligen betaamt.’
Willen ze het vertalen in die zin, dat men ontucht niet eens noemen mag, goed, maar dan ook niet meer praten over hebzucht! De waarheid op dit punt is zo simpel mogelijk. U moogt gerust over deze en dergelijke ondeugden praten, indien u daar voldoende reden voor hebt en gesteld dat u er geen ergernis mee geeft.
‘Maar’, wil St. Paulus zeggen, ‘'t moest eigenlijk zó zijn, dat u over deze dingen niet behóefde te praten!’
Men ziet, hoe lichtvaardig hier weer met een schriftuurtekst wordt omgesprongen en hoe ook ontwikkelde lieden elkaar wel eens klakkeloos napraten.
Laat ook leken er zich een gewoonte van maken, geen gewijde tekst aan te halen voor en aleer hem te hebben opgezocht in hun Bijbeltje en dan nog... voorzichtig bij 't hanteeren! Want zelfs niet-leken maken op dit gebied nog menig slibbertje!
SACERDOS.’
We hebben aan dit stukje alleen dit toe te voegen: dat deze wensch en deze waarschuwing zoowel door geestelijken als door onbevoegde leeken mogen behartigd worden. Want het zijn, althans in Vlaanderen, niet in de eerste plaats leeken geweest die zich onrechtmatig op de autoriteit van St. Paulus hebben beroepen om hun gemis aan inzicht en aan ruimheid te dekken en te rechtvaardigen.
A.V.C.