Drie Kantteekeningen
De eerste voor Mr. A. Cornette en de tweede voor Dirk Vansina.
Mr. Arthur Cornette is er niet zoo heel zeker van dat Dietsche Warande en Belfort nog altijd leeft... Zoo beweert hij althans in het Februari-nummer van De Gids.
U vraagt me misschien: is Mr. Cornette dan heusch een vreemdeling in Jeruzalem?
Ja, ziet u, Mr. Cornette heeft nooit het katholicisme als een heilzamen voedingsbodem beschouwd, voor kunst of kultuur.
‘Sinds “Van Nu en Straks hebben we geen tijdschrift meer bezeten van zulk alluur”, schrijft hij. En de arbeiders van Dietsche Warande en Belfort zijn kritisch en eerlijk genoeg om dit volmondig te erkennen. Maar dan volgt deze passus:
Vlaamsche Arbeid heeft 25 jaar bestaan, maar ondanks de veelzijdigheid die het op den duur bereikt heeft (dank zij het eclectisme van Jozef Muls) was het toch van huis uit het orgaan der literaire jonge catholieken, en catholiek is het in den grond altijd gebleven.’
Merkt u wel hoe onschuldig neutraal het daar staat en met welke verwarrende natuurlijkheid het verband wordt gelegd tusschen het katholicisme van Vlaamsche Arbeid en zijn geringere beteekenis.
Neen, waarde Mr. Cornette, daar schuilt de kern niet. Van Nu en Straks is een tijdschrift geweest van groote alluur, niet omdat Vermeylen een vrijzinnige was; evenmin omdat Van Langendonck katholiek was. Maar nog minder: ondanks het katholicisme van Van Langendonck.
Van Nu en Straks is een tijdschrift van groote beteekenis geweest, 1e omdat het een groepeering was van sterke persoonlijkheden en 2e omdat deze persoonlijkheden een nieuwe kracht deden zegevieren.
In de eerste plaats was het een kwestie van persoonlijkheden; maar deze reden is niet te scheiden van de tweede: van de omstandigheid dat ze iets nieuws hebben gebracht aan Vlaanderen. Ik