gedoopt is, schreef zij den minister van zeewezen: ‘Roem en eer aan de Italiaansche zeemacht en zijn dappere manschappen. Mogen zij ons paviljoen voeren in den vruchtbaren strijd van den vrede en doen triomfeeren in den strijd voor het Recht.’ Bij het overhandigen der oorlogsvlag zeide zij: ‘Mocht deze vlag nu nooit meer geheschen worden onder italiaanschen hemel. Maar moest dit toch ooit gebeuren, op dit schip waarvan ik fier ben de meter te zijn, dan moge het terugkeeren beladen met roem.’
Het schip zelf voerde de leuze ‘Sempre avanti, Savoia’. Dat waren Margaretha's eigen woorden geweest, toen haar in 1881 door den Admiralen staf een scheepreis werd afgeraden wegens fel tempeest op zee. Onder dezelfde leus op antieke vlag, werden den 15 Januari 1591 de relikwieën van den H. Mauritius, martelaar, naar Turijn vervoerd.
De tragedie van Juli 1900 was een zware slag voor koningin Margaretha. Zij had den koning naar Monza vergezeld om er een turnwedstrijd bij te wonen. In het terugkeeren, midden de geestdriftige menigte, schoot een misdadige hand drie kogels op hem af. Een ervan had de onmiddellijke dood voor gevolg. ‘Dat is de grootste misdaad dezer eeuw’ riep de koningin uit; zij wist hoe geliefd de vorst was bij het volk. Maar zelfs in de heftigste smart sprak zij geen woord van haat of verachting. Wraakzucht kende zij niet, slechts liefde en medelijden. Zij stelde een gebed op dat nu nog gebeden wordt door het volk te harer herinnering.
Dit treurspel in de gebrokenheid van haar hart vermeerderden 's volks liefde voor haar. Zij harerzijds bewees het volk bij elke gelegenheid, dat zij deelnam in elke gewichtige gebeurtenis.
Toen de centrale staten de verdragen die zij geteekend hadden, beschouwden als ‘een vod papier’ en van in dit land waar ik schrijf, een groot koning de onvergetelijke woorden sprak: ‘Een land dat zich verdedigt dwingt den eerbied der wereld af’ heeft Margaretha de woorden van haren lofdichter bewaarheid.
Een belgisch schrijver, vriend van mijn land dat hem als letterkundige en geleerde hoog waardeert, Eugeen Baie, tevens een groot kenner van het internationaal recht, deelde mede dat hij tijdens den oorlog op koningin Margaretha's schrijftafel slechts twee portretten zag staan: dat van haren zoon en dat van koning Albert. M. Baie deelde eveneens mee welke schoone en ontroerende woorden Margaretha over België sprak. Zij voelde dat Italië zich niet mocht aan de