Onze Warande
door dr. Gerard Brom.
Een Hollander kan moeilik het jubileum van de Dietsche Warande meevieren, zonder te denken aan het jaar 1855, toen het tijdschrift door Alberdingk Thym werd opgericht. Een rijke ontwikkeling in drie bedrijven volgde: eerst dertig jaar onder leiding van de Amsterdamse stichter, dan een overgang onder beheer van zijn Leuvense broer en eindelijk een Vlaamse periode. Oorspronkelik is de Warande toch evenmin Hollands bedoeld als Vlaams, maar bepaald Groot Nederlands. Deze opzet staat bij de inleiding van de allereerste aflevering vermeld als de reden, waarom de naam van Diets gekozen werd. Nu een hoogleeraar van Leuven samen met een Nijmeegs ambtgenoot de geschiedenis voorbereidt van de letterkundige betrekkingen tussen Noord en Zuid Nederland in de laatste eeuw, is 't genoeg hier even aan de voortuitziende geest van Alberdingk Thym Jozef te herinneren.
Op zijn vijf en twintigste jaar in 1845 maakte hij al een reis door Vlaanderen, waar zijn werk zoveel instemming gevonden had. Getuigde hij niet dankbaar, in David de eerste priester te treffen, die hem begreep en hem bemoedigde? Geen wonder dat hij de volgende jaren openlijk de Vlaamse zaak bepleitte in Hollandse organen en zijn eigen Volksalmanak in 1851 vanaf de eerste jaargang bewust op vlaamse bijdragen inrichtte. Zo eenvoudig was die samenleving toen werkelik niet! Terwijl katholieke Vlamingen nog altijd overheersing van het Hollands Protestantisme vreesden, moesten katholieke Hollanders weer de verdenking weerstaan, alsof ze 't met de ‘muiters’ hielden en dus landverraad pleegden. Thym kwam tussen twee vuren te zitten. Van de eene kant waarschuwden de liberalen in Holland tegen elke toenadering tot het paapse Vlaanderen; van de andere kant zochten de liberalen in Vlaanderen, met een onverantwoordelik misverstand en misbruik zelfs van Marnix' naam, aansluiting bij de ‘geuzen’.
Maar Thym hield vol, omdat het voor zijn volk een levenskwestie was, de Nederlandse beschaving dubbel te verruimen naar tijd en naar plaats: eerstens met de onbekende periode van de middeleeuwen, twee-