Ligt zulks aan het teekenen en de houtsneekunst die voor velen onder hen wel het uitgangspunt schijnt?
Binnen dien familietrek van streng-koele logika, van inwendigheid, bieden ze heel wat verscheidenheid. Hier hebt ge voorop, zoo wat de stamvader, voorop met de nerveuze cassante lijn, de ascetische gloed die uitslaat langs de groote, schuinsche amandeloog en, met de verstorvene typen, en de zuivere ovaal van het gezicht, voorop, de fantast van sommige oogenblikken die Jeremias laat terugkeeren in onze maatschappij, en die andere keeren de lijn van het gelaat welven met een wonder van zachtheid en twee reine oogen, half verwonderd, laat lichten als lampen aan den hemel.
Alex Asperslagh in ‘Jesu, Aheraure fidelium’ teekent met eenige trekken der houtskool de overgave aan Jesus' liefde, heel breed en heel innig; Ninaber van Eyben in zijn ontwerp voor een scrafito heeft een fijnheid van lijn die het charme van kleuren bijtoovert; Thomas Groenendael is strenger van lijn waar hij de toppen der mystiek bestijgt, maar ook hij weet zuiver onvervalscht en heel direkt zijn gevoelens mede te deelen. Gerard Rutten is geen onbekende in Vlaanderen, en de bezoekers van het Vlaamsche volkstooneel zullen plezier hebben beleefd aan het stormende leven zijner aanplakbiljetten.
De schilderkunst, in de Hollandsche afdeeling, lijk ten andere in heel de tentoonstelling, trad heel bescheiden op, Joep Nicolas in ‘Droefenis om den dood van Christus’ stelde in donkere stemmige gamma, eenige breede vlakken kleur naast elkaar en de houtsneden die naast het tableau hingen waren als de uitleg van het ontstaan dezer breede oud-voorkomende kunst; zijn ‘Benediktus Labre’ die midden een Capharmarum van hedendaagsche typen en viveurs in heilige onverschilligheid den smaad der wereld verdraagt, met de schijnbare onbeholpenheid, maakte diepen indruk. De kleur van Otto Van Rees scheen te schril, en de tafereelen uit het leven van Kristus te koel van indruk.
Maar dan werd uwe bewondering weer wakker geschud voor de glasramen van Toorop, van Jonas, van Asperslagh, van Nicolas, en voor het beeldhouwwerk van W. Van der Winkel wiens techniek logisch aanpast aan de verwerkte stof.
Het gebrek aan richtsnoer was opvallend als men de zalen doorwandelde waar de belgische meesters hun