ervan te denken’, al heeft de wetenschap nu sinds meer dan 30 jaren met die kwestie afgerekend. De ‘poging tot onderscheiding’ tusschen tooneelspeler en kunstenaar is Willem Rosta niet zeer duidelijk uitgevallen.
Ook in de BEIAARD valt deze maand heel wat belangrijks op te merken. Vooreerst de zeer degelijke, objectieve en bezadigde kritiek van Pater Molkenboer op Verwey's Dantevertaling. In résumé: Verwey heeft een schitterende taalproeve geleverd, heeft doorgaans schitterend vertaald. De gebreken dienen toegeschreven, deels aan het haast onvertaalbare werk, deels aan de cerebraliteit en zelf ingenomendheid van Verwey. Hierop volgt een soort bekeeringsverhaal door Juda ‘Uit het leven van een Jood’. Zeer merkwaardig. En daarna bespreekt Valckenier Kips de doctorale thesis van A.B.C. Triebels’. De staatsidee van Leo XIII. En Dr. G. Brom, die steeds de katholieke apostel blijft, bestudeert Katholiek Frankrijk.
Over letterkundig leven in Zuid-Afrika krijgen we bericht door BOEKENSCHOUW waarin Lidwina Diepenbroeck twee werken bespreekt van den Zuid-Afrikaander Jochem van Bruggen. Zij doet dit met meer geestdrift dan talent en om volledig over Jochem van Bruggen ingelicht te zijn zullen we op andere essays moeten wachten. En de geniale man die Sylvain de Rouck heet gaat Felix Timmermans te lijf om hem in Holland te... leeren kennen... Na Streuvels, Claes, weerom een slachtoffer te meer.
Dan hebben wij nog liever te doen met het Tilburgsch TIJDSCHRIFT VOOR R.K. OUDERS EN OPVOEDERS dat ons dan toch al eens een boeiend novelletje brengt van Annie Hulsmans. En als de redacteur zoo vriendelijk wilde zijn telkens voor een inhoudstafel te zorgen dan zouden wij die en andere bijdragen gemakkelijker terugvinden tusschen al de advertentiepagina's.
In DE BIBLIOTHEEKGIDS een korte studie over den IJslandschen schrijver, Sigurdur Nordal.
TOONEELGIDS verschijnt op meer bladzijden deze maand en kijkt het komend jaar met schoone hoop in, want:
‘1) | Spijts een honderd-vljftig-procentverhooging van de abonnementsprijs steeg 't aantal onzer inschrijvers met vijftig procent. |
2) | Ethies en estheties zijn we er op vooruitgegaan. En dat weten we door tal van waardeeringsblijken. |
3) | Onze gids is, dank zij z'n trouwe degelike medewerkers, in Vlaanderen de katolieke toneelbaak geworden. Leen gerust een retrospektieve kijk op wat in 't jaar 1924 door katoliek Vlaanderen in zake toneel werd verwezenlikt, en meteen krijgt ge een klaar oordeel over de kracht die van een sterk tijdschrift als het onze in de massa uitgaat’. |
Een droog-resumeerend artikel van E.P. Boelaert over Lucretia van Merken. Aan de ‘leestafel’ is het dan weer zeer genoegelijk aan te zitten waar Godelaine en De Ronde ieder twee werken over tooneel bespreken. Bijgehouden en pittig zijn al de verslagen over jongste merkwaardige opvoeringen. Practische wenken over het optreden, welke in liefhebberskringen ter lezing dienden gegeven, bezorgt Arm. Van Veerdeghem.
VLAAMSCHE ARBEID. - Jozef Muls breekt een lans voor de herinrichting van de vereeniging van Vlaamsche Letterkundigen die op Zondag 28 Januari vergaderde te Brussel. Hij bepleit de aanvaarding van een volgende opvatting:
‘De letterkundige in de ruimst mogelijke beteekenis van het woord is het denkend bestanddeel, het intellect van een volk, zijn