Haan, Adama van Schillema en H. Heyermans. De blijdere verschijnselen: werken van Mevr. Zoomers-Vermeer, L.J.M. Feber en Johan de Meesters' laatste boek ‘Van haar luister beroofd’.
IN DE BEIAARD merkwaardig: het vervolg van Kees Meekel's ‘Ahasverus’. De man is al in Montmartre, dan in een ravijn, dan te Moskou. Het gedicht van Willem de Merode over Sint-Franciscus valt minder mee. Een ernstige overwogen studie over ‘Kiesrecht, eenheid en moraal’, door Dr Wagenaar, valt eenigszins buiten het kader van dit overzicht.
WIL EN WEG. - De voortzetting van L. Simons tooneelstudien en van Herman Hana's causeriën over decoratiekunst. Deze laatste bijdragen worden met de maand interessanter. Enkel gevaar dat ze in handwerk-rubriekjes gaan ontaarden. De overige bijdragen hooren thuis bij wetenschappelijke vakken.
BOEKENNIEUWS meldt nieuws van den energieken Pater Gielen die het tijdschrift gansch alleen zal uitgeven en opstellen. ‘En ik zàl vrij zijn’ klinkt niet zeer erg Jezuietsch! Is reeds aan de recensies te merken hoe ‘vrij’ Boekenschouw zal zijn. Dostoievsky en Bloy zijn ‘geesteszieken in wier ziel de demon en de genius worstelden om de heerschappij’ zelf zijn wij ver van laks maar huiveren voor de enggeestigheid die maar gedurig den banvloek uitbuldert. Een korte karakteristiek van Arnold Bennett door M.S. en de publikatie van brieven gewisseld tusschen L. Heyermans, den broer van Herman en minister De Visser vervolledigen het nummer.
Blijder is de verschijning van het Kerstnummer van het Tijdschrift voor R.K. OUDERS EN OPVOEDERS. Het is mooi geillustreerd en bevat kerstnovellen van Annie Hulsmans en Sylvain De Rouck en een vertaling van Leo Weismantels' prachtig stukje ‘De Tuin van Bethlehem.’ Een flinke geschiedkundige studie van A. Naber over ‘Middeleeuwsche Kerstspelen’ sluit de reeks.
Paul Van Ostaeyen heeft het in VLAAMSCHE ARBEID over den schilder Oscar Jespers. Het vergt meer dan gewone aandacht dezen begaafden Paul te volgen. Daar zit knapheid in zijn excentrieke toeren; jammer dat hij die knapheid aan excentriciteit verdoet. De formeele bezetenheid om anders dan de anderen te zijn. De waanzinnige vergissing dat schoonheid niet eenvoudig is. Verzen van K. Singer en Amaat Burssens. Onder de kronieken valt op die van Victor Brunclair, waarvan de titel ‘Het Vaderhuis te huur’ wel een zeer onhoffelijke, maar dan toch zoo'n kostelijke geestigheid is als er maar enkele in 't jaar gepubliceerd worden in Vlaanderen. Jozef Muls schrijft over El Greco naar aanleiding van een Duitsch boek over dezen ‘voorlooper der expressionisten’.
Uit BIBLIOTHEEKGIDS te lichten twee besprekingen van boeken over muziek: M. Pols' ‘Moessorgskie’ en Querido's ‘Over Muziek’.
TOONEELGIDS bevat naast een paar zeer mooie platen, een uitvoerige bespreking over de opvoering van Ghéon's ‘Bedelaar onder den trap’ te Sint-Niklaas. Interessante werken worden degelijk besproken door Th. De Ronde, Antoon Van de Velde, Dr Jan Grauls. Een groot deel wordt besteed aan overzicht van Tijdschriften en Mengelingen die documentarisch wel van belang zijn.
G.W.