De vrienden en bewonderaars moeten de voldoening missen den zieken Heijermans nog wat troost te brengen op zijn zorgelijken ouden dag; het jubelfeest dat zij zich hebben voorgesteld, moest een gedachtenisviering worden.
Heijermans junior was de schrijversnaam van den overledene, want zijn vader, ook een Herman, was eveneens publicist, vooral bekend als raadsverslaggever van de N.R.Ct
Heijermans' beschrijvend talent, vooral van doen en denken der kleine burgerij, ook zijn humor en sociaal medegevoel, zijn minder bezwaarlijk te waardeeren in de oneindige reeks van kleine rake schetsen, welke hij onder het pseudoniem Samuel Falkland jaar-in jaar-uit is blijven schrijven, al zijn er ook onder de Fallkandjes die voorbehoud verdienen.
Van groote beteekenis is Heijermans als tooneelschrijver, hij is zeker het zuiverst dramatisch talent dat de literatuur na '80 in Holland heeft opgeleverd. Bij zijn debuut is dat echter niet gebleken: zijn Dora Kremer (1893) viel als een baksteen. Wat er verder voor vermakelijks met dezen eersteling gebeurd is heeft hij geestig beschreven in den bundel Kleine Vertelsels.
Vijf jaar later maakte Chetto, onder een Russisch - klinkend pseudoniem uitgekomen, grooten opgang en de carrière van Heijermans als tooneelschrijver was gemaakt.
Van zijn stukken hebben vooral Op Hoop van Zegen, Schakels, De meid, De Opgaande Zon, Allerzielen lang repertoire gehouden.
Heijermans was de schepper in ons land van het sociale drama. Zelf socialist, putte hij zijn stof uit den maatschappelijken strijd zijner dagen. Dit heeft hem het nadeel gebracht, dat toen de toestanden zich wijzigden, zijn werk in weerwil van het groot dramatisch talent er aan besteed, snel verouderde.
Van den gevoelskant tot het socialisme gekomen, was Heijermans ook een felle anti-clericaal. Door het brilletje van een aantal traditioneele vooroordeelen, zag hij de Kerk als een in het duister wroetend genootschap, steeds op allerlei boosaardigheden uit. Allerzielen was een smadelijk stuk en het heeft den Katholieken veel ergernis gegeven. Heijermans' naieve beschouwing van Kerk en Christendom is hem zijn heele leven bijgebleven.
Toch heeft zijn talent zich wel verdiept in den loop der jaren. Fragmenten uit Dageraad en de figuur van Jasper uit Eva Bonheur zijn daar om te bewijzen. Soms bedierf hij met grolligheden zijn fijneren opzet.
Heijermans had een groote liefde voor het kind: zijn tooneelspel Uitkomst getuigt er voor en zijn laatst verschenen werk was Droomkoninkje, een aandoenlijk verhaal van een gebrekkig knaapje in een arm gezin.’
(‘De Maasbode’.)
***