slaap. Geen roering, geen teeken van leven daar. Toen Dr Schaepman kwam, en onder den forsigen vuistslag van zijn ‘Credo, pugno’, de zalig - ingedutten wakker schudde. Schaepman was niet, als Newman, een bekeerde. Hij kwam niet over, uit de rangen der tegenstrevers, om nevens vroegere vijanden te strijden. Volbloed katholiek, priester der H. Kerk, ultramontaan was hij, maar de katholieken van zijn tijd hadden zich als neergelegd voor de superioriteit der Hervorming. Bij zijne verschijning veranderde alles. - Dichter, redenaar, staatsman, hij wist op alle gebied nieuw leven in te blazen, zoodanig dat het Nederland van thans aan het hoofd staat in vele opzichten en katholieke landen tot voorbeeld zou kunnen dienen.
Niet minder dan drie katholieke ministers telde men tegelijk in de regeering. Zedewetten werden uitgesproken, de sociale actie bloeide en om de niet-katholieken te winnen wordt een vurige campagne gevoerd: sermonen, voordrachten, retraiten zelfs. Langs alle zijden wordt het uiteenbrokkelende calvinisme besprongen, komen de zielen naar de eenheid der waarheid terug. De bekeering van den grooten Fred. van Eeden is een der treffendste feiten van dien terugkeer, zooals de stichting eener Katholieke Universiteit ook teekenend is voor den ommekeer in den groei der katholieke gedachte.
En zie hooger het Noorden in, naar Scandinavië. Overbodig is het in 't Vlaamsch land te zeggen wie Joergensen is; overbodig vooral in dit tijdschrift. In 't allereerste nummer van Dietsche Warande en Belfort, nu bijna 25 jaar geleden - 15 Januari 1900 - verscheen de vertaling van Joergensen's ‘Levensleugen en Levenswaarheid’, zijn laatste schrijven voor zijne bekeering. Sindsdien is zijn faam met ieder jaar gegroeid; niet alleen in zijn land, in alle landen van Europa. Eene wereldberoemdheid is hij, en in alle streken telt hij volgelingen.
Verbazend is de invloed door zijn schriften uitgeoefend. Doch zoo hij een wereldburger is, om zoo te zeggen, toch blijft zijn geest nog het meeste werkzaam in zijn eigen land. Daar ook is een geheele ommekeer geschied. Toen hij zich in 1896 bekeerde, stond heel het intellectueel leven van Denemarken in het teeken van Georg Brandes, den rationalist van Jood-