Rouck wil bepaald D.W. en B. niet vermelden. ‘Voor den moment werkt hij (Claes) ijverig aan ‘Het Leven van Herman Coene’, dat broksgewijs verschijnt in ‘De Beiaard’. Sylvain De Rouck weet dus niets af van wat D.W. en B. uit dat werk publiceert? Maar genoeg... Er ware anders nog wel een woordeke te wisselen over het ‘ontzaglijke’ van Ernest Claes' literaire tekorten. Wij vinden die niet zoo ontzaglijk als S.D.R. maar nog eens: het is genoeg. Want ik zou graag nog een wat lang citaat geven van A.D. Cook die in 't zelfde nummer heel wat raker over John Galsworthy schrijft:
‘Hij heeft den eerbied van den jurist voor feiten en détails, hij zoekt de waarheid en niets dan de waarheid en dit geeft aan zijn boeken zekere dorheid, maar ook klaarheid van omtrek. Hij schildert zijn personen niet alleen, maar vertelt ons alles van hun leven, hun families, hun vrienden, hun smaak in kleeding en meubels; hij heeft oog voor de kleinste bijzonderheden; inventariseert hun deugden en ondeugden met eene nauwkeurigheid, die den lezer onder den indruk brengt van hun volkomen realiteit. Hij spaart hem niets in zijn beschrijvingen; en deze bijzonderheden dienen om de karakters van zijn personen en de scherpte van hun conflicten beter te doen uitkomen.
Galsworthy vermijdt overgevoeligheid en toch is hij vol medelijden voor de armen en verstootenen en grijnslacht over de oude, welgestelde families, die zich in de beste kringen bewegen en aan hun geld alleen de schoonheid van hun vrouwen, huizen en meubels danken. Toch weet hij bij den strijd tusschen de belangen van een rijken parvenu en een verarmden patricier de juiste balans van recht en onrecht zoodanig op te houden, dat wij moeilijk kunnen zeggen wie van de twee het meest onze sympathie verdient.
Hij neemt het leven heel ernstig. Hij schrijft om zijn denkbeelden ingang te doen vinden, waardoor zijn boeken meestal een tendenz vertoonen, die lang niet altijd in overeenstemming is met godsdienst en moraal. Hij bestrijdt de wreedheid van het engelsch gevangensisysteem en wat hij de tyrannie noemt der huwelijkswetten, de huichelarij van den godsdienst en der zedenleer, de ijdelheid van den rijkdom, de dwaasheid van het onderscheid der klassen, enz.
Men ziet dus, dat het gevaarlijke onderwerpen zijn, die hij behandelt en dat voorzichtigheid en rijpheid van oordeel bij den lezer gevorderd worden.
Galsworthy's meest gelezen werken zijn ‘Forsyte sage’, drie romans, die de geschiedenis der familie Forsyte gedurende eenige geslachten beschrijven. ‘The dark Flower’, zwoel en sensueel het recht der liefde bepleitend tegen alle hinderpalen; ‘The Freelands’, ‘Faternity’ en de drama's ‘Strife’ en ‘Skin Game’.
In ‘WIL EN WEG’ waagt zich Nico Van Suchtelen aan metaphysica, rubriek spookhuizen. Het is verbazend tot wat would-be wetenschappelijke ‘conclusies’ en redeneeringen een Nico Van Suchtelen, die toch niet een eerste de beste is, zich verstouten kan wegens gemis aan wat eenvoudige gezond-ver-