Aan de vlaggevrienden,
Met Januari 1875 verscheen het eerste nr van den ‘Almanak der studeerende jeugd van Vlaanderen’, die al dadelijk de ‘Vlaamsche Vlagge’ werd. Dus, is de Vl. Vl. op 1 Januari 1915 vijftig jaar oud, en is 1925 voor Vlaanderen het Vlagge Jaar. Het vijftigste verjaren van het eerste en het oudste onzer studenten-tijdschriften, van den eersten tolk der immer groeiende studenten-beweging, aan wien, in hoofdzaak Vlaanderen zijn herworden te danken zal hebben, moet met ongemeen beteekenisvollen luister gevierd worden!
Een voorsmaakske van wat zulke beteekenisvolle viering zou ‘kunnen’ zijn, staat te genieten in de Vl. Vl. van verleden jaar (Kerstn. 1922, bl. 19 en 20). Twee punten vooral verdienen daarin onze aandacht, nl.: 1) Het Jubelnummer, dat uitgeven zou de zoo volledig mogelijke geschiedenis van de Vl. Vlagge en van al wat uit ‘Vlagge-geest’ groeide in West-Vlaanderen vooreerst, dan te Leuven en elders; 2) Het Jubelfeest, waarvan de datum nog niet vast bepaald is. Immers, nog zijn steeds de meeningen verdeeld, tusschen degenen die het Vlagge-Jubileum zouden willen doen samenvallen met de Verriesthulde te Ingoyghem en den min of meer vastbepaalden Studenten-landdag te Kortrijk in Oogst 1924, en degenen die dezen voorbereidingstijd te kort vinden, en vooral vreezen dat de beteekenis der Vlaggehulde, die overwegend moet wezen, Vlaanderen ten bate, niet tot haar volle recht zou komen, en nl. min of meer verloren zou loopen in die andere Vlaamsche betoogingen, en dus zijn groot doel grootelijks missen zou. Dat voorsmaakske, waarvan zoo even sprake, voorziet immers, in het Vlagge-jubelfeest te Brugge, den derden dag, een reusachtigen optocht van gansch de studeerende jeugd uit de vijf Vlaamsche gouwen - college-meisjes-hoogstudenten - telkens per gouw gerangschikt, en die om 12 ure, 's middags, op de Markt te Brugge, geschaard rond Breydel en De Coninck, begeleid door den Brugschen Beiaard, den eed van ‘trouw aan Vlaanderen’ zouden zweren!
De beteekenis van die daad, eenig in Vlaanderen's geschiedenis, zou noch binnen- noch buitenlands zijn doel missen noch aan iemand ontsnappen.
Daarom mag dit Vlaggefeest niet verloren loopen in andere Vlaamsche betoogingen.