Maistre, loopen er niet dik, en wij zullen beter doen een geniaal boek over Rusland maar niet af te wachten, om iets ernstigs over dat ongelukkige land te trachten te vernemen.
Ongelukkig, ja - niet alleen nu, wijl het onder den dwang van Lenin en Trotsky smacht - maar ongelukkig ook eertijds, vóor de omwenteling.
Zonder overdrijving mag gezegd worden dat sedert jaren heel de boerenstand van Rusland, dus het heele eigenlijke Russische volk, te kort had aan land.
Volgens Professor Milyoukoff, was in 1861 de grondoppervlakte ter beschikking van een gezin slechts 2 ½ hectaren.
In 1900, door de vermeerdering der bevolking, was deze oppervlakte tot 1 ½ hectaren gezonken.
Dit schijnt wonder genoeg, als men weet hoe uitgestrekt Rusland is, en hoe schaarsch de bevolking - maar men moet ook weten - en daarin ligt juist het euvel - dat de Staat en de groote eigenaars zulke uitgestrekte gronden bezitten, dat wat overblijft heelemaal ontoereikend is voor de landelijke bevolking.
Want, wat is anderhalve hectaar voor een huisgezin: juist genoeg om niet van honger te sterven! en dit zou inderdaad wel meer gebeurd zijn, had men zijn toevlucht niet genomen tot uitwijken.
In Vlaanderen kennen wij genoeg die periodieke landverhuizing van de ‘Franschmans’.
Wat hier op eene kleine schaal geschiedt, gebeurde in Rusland op reusachtigen voet: ieder jaar waren ongeveer 14 millioen landarbeiders - mannen en vrouwen - genoodzaakt hun dorp in den zomer te verlaten, om werk te gaan zoeken, 't zij in de steden, 't zij in meer bevoorrechte streken dan de hunne.
Dit feit alleen is genoeg om duidelijk te maken dat in de grondverdeeling een wantoestand bestond, die vroeg of laat de ergste gevolgen moest hebben.
Zooveel te meer, daar in den geest der landelijke bevolking eene meening vaststond, die aan die der Iersche pachters herinnert.
Toen de Russische landbouwers nog slaven of dienstboden waren - tot in 1861 dus - was het een spreekwoord onder hen: wij behooren onze meesters toe, maar de grond hoort ons toe.
En na de afschaffing van de slavernij verwachtten