Wetenschappelijke kroniek
Groote studiën zijn thans overal aangestoken om den kanker, waarvan nog immer de aard onbekend is te leeren kennen.
De strijd om den kanker tegen te gaan wordt ook algemeen. De kanker-questie was aan de orde van den dag op 't Vlaamsch Natuur- en Geneeskundig Kongres, en 't was een der bijzonderste punten welke er besproken werden. Een speciaal deel der verslagen is er aan gewijd en bevat:
1o Ontleedkunde en mikroscopische diagnose van den kanker, door prof. Van Duyse (Gent);
2o Heelkundige kankerbehandeling, door Dr Lauwers (Kortrijk);
3o De serotherapie van den kanker, door Dr Bertrand (Antwerpen);
4o Over physische behandeling van den kanker, door Dr Gunzburg (Antwerpen);
5o Over het gebruik van radium tegen den kanker, door prof. Bayet (Brussel). Verslag van Dr Minne (Gent).
In de laatste vergadering der ‘Société scientifique’ van Brussel, bepaalde zich bijna al 't werk der geneeskundige sectie tot kanker-onderzoek; er werd ook de groote voordracht der algemeene vergadering over kanker gehouden.
Te Liverpool bestaat een bijzonder Instituut alleen voor 't onderzoeken van kanker.
Overal, en in 't bijzonder ook in België, zijn bonden gesticht met welbekende sommiteiten aan 't hoofd, om zoo beter met vereenigde krachten den kanker te keer te gaan.
De kennis van de natuur des kankers hangt meer van de natuurlijke wetenschappen af. Wie er verder iets over weten wil sla een blik op de bovengenoemde uitgaven.
't Verzorgen en voorkomen van kanker schijnt daarentegen meer de geneeskundigen aan te gaan; en de vraag: hoe ze te bekampen kan gansch onafhankelijk van de eerste beantwoord worden. En toch ook dat antwoord schijnt meer van de natuurlijke wetenschappen te zullen komen. Twee artikelen van Borrel, verschenen in de ‘Annales de l'Institut Pasteur’ (25 Februari 1909, 't eene betiteld ‘Acariens et cancer’, 't andere ‘Acariens et lêpre’, hebben voor doel de innige betrekking aan te duiden welke immer bestaat tusschen 't verschijnen van