De Belgische Boekhandelsmaatschappij. Osc. Schepens & Cie Treurenberg, Brussel, heeft ons het portret toegezonden van Z. Heiligheid Pius X door haar zooeven uitgegeven. De paus ziet er wel wat jong uit. De uitvoering is wel verzorgd.
De heliogravure 92 × 63 kost 10 fr., 66 × 52: 5 fr.
De phototypie 64 × 48 kost 2.50 fr., 44 × 32: 1.25 fr.
Meiners Album. Herrinnering aan de tentoonstelling te Rotterdam gehouden in den Kunstkring, Mei 1903. 10 lichtdrukken. Uitgave van W. Versluys Amsterdam. De lichtprenten zijn over 't algemeen zeer goed geslaagd. Spijtig maar dat we enkel de print, en niet wat uitleg krijgen.
De 18e aflevering van F. Van Duyse's Het oude Nederlandsche Lied is zooeven verschenen in den Nederlandschen Boekhandel; zij bevat van lied 306 tot 320; meer moderne liederen zijn hier aan de beurt.
Twee liederenbundels: een oorspronkelijke van Auguste Moreeuw, Twaalf Vlaamsche Liederen, verschenen bij K. Van de Vyvere-Petyt te Brugge (prijs 3 fr.) en eene verzameling; 50 liederen verzameld door P. Morre, leeraar in de Bisschoppelijke Normaalschool te St-Niklaas. 1e reeks. Gent A. Siffer. Wij komen hierop terug.
Van Vivat's geillustreerde Encyclopedie verscheen de 41e aflev., van bl. 3201 tot 3280. Zooals de voorgaande met zorg afgewerkt. Bijzonder opgemerkt de artikelen: Gewricht, gezicht, gezondheid, Gibraltar, giftstandigen, gilde, gips, girobank, girondynen, gisting, gladiatoren, Gladstone, glas.
Over Fransche feuilletons. - Het komt er voor de bladen voornamelijk op aan romans te vinden die niet alleen tot het laatste toe het gehemelte van de lezers kittelen, maar die bovendien de noodige lengte hebben. Hoe langer mengelwerk, hoe grooter verkoop: want wie het begin gelezen heeft, wil ook het einde weten, en alzoo zijn feuilletons van 40 tot 60.000 regels dagelijksch brood. Maar om zooveel leeswaar te leveren, behoort men een Samson te zijn in zijn soort, een molenrad dat niet zoo gauw stilvalt. Doch dit heeft men, dat de arbeid rijkelijk beloond wordt. In de Parijsche volksbladen worden de bijdragen onder de dwarsmeet 4 tot 20 sous den regel van 40 letters betaald, wat voor een enkelen roman tot 30.000 fr. kan bedragen. Uit nadrukken te lande en uit vertalingen trekt de schrijver dan door den band omtrent evenveel. Doch op deze laatste geldbron mag hij niet al te veel rekenen, want doorgaans