Rome behelsde; tot een afschuwelijk tooneel kwam het onder het vervoeren van het lijk uit St. Pieter naar de kerk van San Lorenzo buiten de muren, waar Pius een stil graf wenschte te vinden.
Niet alleen tegenover de vijanden was Leo's stelling in den beginne moeilijk, maar ook tegenover de vrienden. De rouw over Pius IX was zoo groot, dat er nauwelijks eenige belangstelling overbleef voor zijn plaatsvervanger. Hoe zou iemand een Paus gelijk Pius IX kunnen vervangen? Het beeld van den afgestorvene straalde zoo zeer in den glans van alle persoonlijke, winnende eigenschappen, dat men bijna verbolgen was tegen dengene, die het vermeet de plaats in te nemen van den onvergetelijken heengegane.
Maar hier ook geschiedde het tegenovergestelde van wat men verwachtte. Leo XIII werd, zoo mogelijk, met nog grooter toewijding en verkleefdheid omringd dan zijn voorganger; en zoo Pius het schoone, weerdvolle voorkomen bezat, dat hem zoo dierbaar maakte aan de Romeinen, dan wist Leo ook andersdenkenden te grijpen en te boeien door het merk van hoog geestesleven, dat als doorstraalde heel zijne ranke, fijne gestalte en zijn karaktervol gelaat.
Beschouwt men nu de geestelijke opgaaf, tegenover dewelke het pausdom zich bevond, bij Leo XIII's troonbestijging, dan erkent men verder dat hij, hier ook, aller verwachting overtrof.
Wanneer de Opperherder der Katholieke Kerk, van uit het Vatikaan, de christene beschaafde wereld aanschouwde, rezen voor zijn blik twee geestesmachten als onverzoenlijke vijanden van het Christendom. De eerste van deze machten was het internationale socialism, de tweede was de internationale wetenschap. Men gedenke dat Leo XIII den pausstoel beklom slechts zeven jaar na de Parijsche Commune en in een tijd, waarin het scheen alsof de darwinistische en materialistische wetenschap, met Häckel, Büchner en Karl Vogt aan het hoofd, op het punt stond alle godsdienst af te schaffen.
Door dezen toestand was Leo XIII's arbeidsveld aangewezen. Pius IX was een Mystieker op Petri Stoel geweest; hij had het dogma geformuleerd van der Heilige Maagd Onbevlekte Ontvangenis. Pius IX was derhalve de dogmatische Paus