Een Congres van Kerkelijk Muziek zal te Brugge gehouden worden van 7n tot 10n Oogst, onder voorzitterschap van dom Pothier, Edgar Tinel en Charles Bordes, met de medewerking der Scola Cantorum uit Parijs.
De kaart van lid van 't Congres kost 6 frank; de eereleden betalen 20 frank en hebben recht op twee plaatsen. Men schrijft in bij M. Jos. de Brouwer, Ezelstraat 24 te Brugge. Wij knippen uit het programma:
Den 7n Augustus om 5 uur lof in St-Salvators; om 8 uur in de groote zaal der Gilde van Ambachten, geschiedkundig concert van kerkzang, onder leiding van Ch. Bordes, door de zangers van St-Gervais uit Parijs.
Den 8n: om 11 uur in de Heilig Bloed Kapel, gregoriaansche mis door de kinderen der Scola te Blankenberghe samen met zangers van St-Gervais; te 4 uur, in de Gilde der Ambachten, voordrachten met zang door dom Pothier, P. Aubry en Am. Gastoné; te 8 1/2 uur, in de Gilde, voordracht door H. Cochin, volksvertegenwoordiger van het Noorderdepartement over ‘l'Ame flamande’.
Den 9n: om 11 uur in de kerk van 't Begijnhof: mis met zang; te 4 uur in de gilde redevoering door Edg. Tinel, voordracht met zang door Ch. Bordes; te 8 uur, in de gilde, groot concert met medewerking van den quatuor der Scola Cantorum (Jufr. M. de la Rouvière, Mme J. de la Marc, Jan David en Alb. Gébelin), de zangers van St-Gervais, de koren en het orkest van de Brugsche muziekschool.
Den 10n: om 11 1/2 in St-Salvator, O.-L. Vrouw van Lourdesmis, in 5 stemmen, van Edg. Tinel, onder diens leiding.
Eene zaak spijt ons: alles is Fransch.
Bij H.D. Tjeenk Willink en Zoon te Haarlem, verschijnt de 4e druk, goedkoope uitgaaf van Busken Huet's Het Land van Rembrand, studiën over de Noord-Nederlandsche beschrijving in de 17e eeuw, 2 deelen; ingenaaid fl. 4.50, in linnen band fl. 5,50.
Benoeming. - Eenige dagen geleden is de benoeming van den heer Delooze tot inspecteur van het zangonderwijs in het Staatsblad verschenen. In die hoedanigheid oefent hij toezicht uit over de Athenea, de gemeentecolleges, de gepatroneerde colleges, de middelbare scholen en de normaalscholen van het Vlaamsche land, waar een aanzienlijk gedeelte van het muziekaal onderwijs, krachtens de wet (en het gezond verstand) in 't Vlaamsch gegeven wordt. De heer Delooze draagt wel is waar eenen Vlaamschen naam, maar is in het Walenland opgebracht, en kent geen woord Vlaamsch: dit laatste heeft hij, bij de bezoeken die hij reeds verleden jaar in de staatsgestichten afgelegd heeft, stellig bewezen, en hij was ten andere eerlijk genoeg om het zelve te bekennen. Op welke wijze hij toezicht zal houden over leergangen waarvan hij de voertaal niet verstaat, weet de lieve God; doch zeker is het dat de leeraars, uit vrees voor ‘Monsieur l'Inspecteur’, de voorschriften van de wet in de wind zullen slaan, en de Vlaamsche liederen, die zijne Waalsche ooren onaangenaam zouden kittelen, door zoetluidende Fransche ‘romances’ vervangen zullen. Wij hopen dat al de Vlaamsche maatschappijen tegen deze benoeming verzet zullen aanteekenen, en vooral, dat het Davidsfonds en het Willemsfonds, die zich zooveel moeite getroosten om den Vlaamschen zang te bevorderen, hun edel