af. Bijna overal hebben die burgers de aloude Duitsche moedertaal der voorvaderen behouden, doch nergens is het hun gelukt ze aan de omliggende dorpen op te dringen, die echter in gedurig verkeer met hen leefden.
Wat de personen betreft die hunne geboorteplaats verlaten, om zich aan de andere zijde der taalgrens te vestigen, indien zij hunne taal al niet grootendeels vergeten, zoo voelen zij zich toch volstrekt verplicht die van het nieuwe midden, waarin zij leven, aan te leeren. In vele gevallen zijn reeds hunne kinderen voor de moedertaal der ouders verloren; het tweede geslacht is het altijd. In al de dorpen, en zoo ook in al de Waalsche steden langs de scheidslijn, ontmoet men talrijke lieden met Vlaamschen familienaam, en toch zijn zij even Waalsch, onder alle opzichten, als het overige der bevolking. Een soortgelijk verschijnsel kan in de naburige Vlaamsche dorpen en steden worden waargenomen.’ (Aug. De Vreught: Bedreigde Talen, in den Vlaamschen Kunstbode, Juni 1901.)
Jury's. In het Staatsblad van 30n Juni komen de namen voor der leden van de verschillende jury's, ingesteld ter beoordeeling der examens in de middelbare normaalafdeelingen te Brussel, te Luik, te Thielt, te O.L.V. Waver, te Leuven, te Nijvel, te Champion, te Doornik, te Eecloo, te Jupille en te Landen.
Wij vragen ons af, hoe het sommige dier jury's gedaan krijgen om te oordeelen over de kennis der leerlingen in het Nederlandsch en in de vakken welke door middel van 't Nederlandsch aangeleerd worden. Te Brussel is de jury samengesteld uit 14 Vlaamschonkundige Walen, tegenover 2 Vlamingen. Te Luik telt men 9 Walen tegenover 1 Vlaming. Te Nijvel, te Thielt, te Landen, te Doornik, te Leuven, te Jupille, te Champion worden door de Regeering regelmatig drie of vier Vlaamschonkundige Walen benoemd, tegenover een, twee of ten allerhoogste drie Vlamingen.
De Maatschappij der Nederlandsche letterkunde te Leiden heeft tot buitenlandsche eereleden benoemd MM. Th. Coopman en Is. Teirlinck uit Brussel, Jan Boucherij uit Antwerpen en Styn Streuvels uit Avelghem.
Het Leesgezelschap van Hasselt vraagt eene geschiedkundige novelle, waarvan de handeling plaats grijpt binnen het grondgebied der hedendaagsche provinciën Limburg, van het begin der Hervorming tot het begin der Fransche omwenteling (1517-1789), met vaderlandsche en katholieke strekking.
Het bekroonde werk wordt op kosten van het Leesgezelschap uitgegeven en de schrijver ervan ontvangt buiten den eerepenning de som van vijftig frank.
Voorwaarden. - De handschriften moeten, minstens, 50 bladzijden 8o druks groot zijn en goed leesbaar geschreven.
De mededingende stukken moeten vrachtvrij ten huize van den schrijver, (de heer Eug. Leën, Nieuwstraat, Hasselt) ingezonden zijn vóór 1n Juli 1902.
Niet bekroonde werken worden, op aanvraag, teruggezonden.