Omroeper.
Schrijversloon in Engeland. - Voor zijn Paradise lost kreeg Milton zeven pond sterling, nadat hij eerst twee jaar vruchteloos een uitgever had gezocht. Bulwer, wiens werken eens veel gelezen werden, streek 1000 pond op voor elk boek; de volledige uitgave zijner werken bracht hem ongeveer 1,750,000 frank op. Byrons volledige uitgave werd met 23,500 pond betaald. Mrs Humphry Ward ontving voor haren tendenzroman Robert Elsmere 8000 pond sterling, en voor haren David Grieve 17,000 pond. Ook met wetenschappelijke werken is in Engeland geld te verdienen. Herbert Spencer's wijsgeerige schriften brachten hem ongeveer 32,000 pond op. De hoofdopsteller van de Times trekt jaarlijks 125,000 frank.
Vlaamsche Zang. - Als opziener voor het muziekonderwijs in de middelbare scholen en Athenea is een Vlaamschonkundige Waal benoemd.
De heer Minister is toch zeker niet van zin den Vlaamschen zang af te schaffen in de weinige scholen waar die aangeleerd wordt?
O die statistieken! - Van een onzer inschrijvers uit Luik ‘Vandaag kwam er te mijnent een beambte met de Volksoptelling gelast. “Si vous le voulez, Monsteur, zegde hij, je remplirai bien moi-même la feuille de renseignement”. Indien men alzoo handelt bij al de Vlamingen te Luik, zullen vele Vlaamschsprekenden opgeteekend worden!! Belet wel dat de man niets vroeg nopens hetgeen wij spraken en hij was al gereed om voort te gaan’. - Te Leuven bood een politieagent aan den secretaris van den opstelraad een ingevulden bulletijn aan om te teekenen.
Polen. - Wanneer zal Pruisen nu toch eens leeren de Polen niet afkeerig maken van Duitschland? Verleden zomer was er te Posen kiezing voor het Gewerbe gericht, den Duitschen Goedemannenraad. Nu heeft het magistraat een eenvoudig middel gevonden om de Poolschgezinde kandidaten, die nochtans de groote meerderheid der stemmen bekomen hadden aan kant te schuiven en de Duitschers als gekozen uit te roepen: Al de stembriefjes, in 't Poolsch geschreven, werden nietig verklaard. De vrijheid der talen bestaat nochtans in Duitschland, voor den Reichstag en den Landdag stemt men in 't Poolsch; ten andere, vele werklieden-stemmers kennen niet anders dan Poolsch. Laat ons nu afwachten of het hooger bestuur niet zal tusschenkomen.
Prentbriefkaarten. Voor de zedegeschiedenis van onzen tijd: In zeven dagen, van 9 Augustus 12 uur 's middags tot 16 Augustus 's middags werden in het gebied van de Deutsche rijkspost niet minder dan 10,128,569 prentbriefkaarten verzonden, dus gemiddeld dagelijks 1,446,938 stuks. Het bedrag aan porto voor de geheele hoeveelheid prentbriefkaarten was 483,075,32 mark of gemiddeld per dag 69,010,76 mark.