Ondertusschen kwam de vereeniging vast tot stand op het 23e Nederlandsch Congres te Antwerpen; tot bestuurleden werden aangesteld de heeren Dr. Schaepman, prof. Jan Te Winkel, Dr. Muller, Emants, prof. Buitenrust-Hettema, voor Noord-Nederland; baron Aug. de Maere, prof. Obrie, Julius Sabbe, Pol de Mont, Johan Kesler voor Zuid-Nederland.
Op korten tijd telde de Vereeniging meer dan 400 leden en sedert Juli van het vorige jaar groeit maandelijks het getal met ruim honderd leden aan; zoodat thans het A.N.V. ten minste 2000 strijders in zijne gelederen heeft.
't Algemeen Secretariaat is te Gent op de Villa Jan-Frans Willems, en wordt waargenomen door den heer H. Meert, van wiens hoog gezag ik meer dan eens in dit artikel gebruik heb gemaakt.
Verder zijn er nog secretariaten, te Delft voor Noord-Nederland, te Berlijn voor Duitschland, te Sommerville voor de Vereenigde Staten, te Johannesburg en te Pretoria voor Zuid-Afrika, ook in Java, op Curaçao, te Sanghaï en in Perzië.
Daar geregeld van elkaâr te hooren spreken, onderling een band vormt, wordt van wege het Verbond een maandblad uitgegeven dat Neerlandia heet. Zij, die dit blad reeds gelezen hebben, zullen bekennen dat het veruit het meest degelijke van dien aard is, welk bij ons verschijnt. Zijn berichten over taal, uit de Hollandsche koloniën, uit Zuid-Afrika, België, en van elders, zijn hoogst merkwaardig. Er verschenen ook reeds levensbeschrijvingen in van Juliaan de Vriendt, Peter Benoit, Paul Krüger, baron de Maere, Karel Ledeganck, enz., telkens opgeluisterd met het portret van den verdienstelijken Nederlander, wiens biographie in mooie, hoogst sierlijke taal ons bekend gemaakt werd.
Om den lezer een denkbeeld te geven van de stukken