schijf van den pottenbakker, die er den vorm van het te vervaardigen voorwerp, volgens een gegeven teekening, uit maakt. Hiervoor is een zeer bekwame hand noodig; doch ook de loonen, die zulk een pottenbakker voor zijn werk krijgt, zijn hoog. Een eenvoudig mannetje, dat hem als ‘maître Potier’ werd voorgesteld, welke een andere Bernard Palissy moet zijn en in wiens familie de kunst van vader op zoon is overgegaan, is een kapitalist, wiens vermogen ongeveer 100.000 frs. bedraagt.
Als het voorwerp wat gedroogd is komt het in handen van de decorateurs, allemaal kleine kereltjes van nog geen vijftien jaar, voor wie zich hier een nieuwe beroepswereld heeft opgedaan. Zij werken eveneens volgens teekening. De meer gevorderden maken natuurlijk de moeilijkste modellen. Zij krassen de teekening licht in het voorwerp en leggen dan in de voegen lange kleidraden, waardoor zij het model in relief vervaardigen. De teekening moet natuurlijk zoo juist mogelijk weergegeven worden, doch men laat den jongen arbeiders de kinderlijkheid van de opvatting, waardoor de versiering, de naïeviteit verkrijgt, die in zoo wonderlijke verhouding staat tot het materiaal, waarin de arbeid voltrokken wordt. En men ziet het van de kleine decorateurs gaarne, als zij hier en daar eens hun fantasie den vrijen teugel laten; het werk wordt er nog interessanter door.
Deze versierselen moeten heel voorzichtig aangebracht worden, daar zij er anders bij het branden afspringen en het geheele werk er door verloren zou zijn. De moeilijkheid is verder de arbeiders voor deze kunst van versiering te vormen. Hun onbewuste naïeviteit maakt bij een zekere vaardigheid in de handen hun waarde uit.
Als het werk der decorateurs is afgeloopen, worden de voorwerpen van de kleuren voorzien, die na het branden moeten verschijnen. Hierbij wordt ook het boven vermelde mooie blauw aangebracht, wat een uitvinding is van den heer Laignail
Het vervaardigen van een voorwerp duurt drie of vier weken. Drie dagen worden door den handenarbeid in beslag genomen, acht dagen, zoo niet langer, moeten de voorwerpen drogen en dan komen zij van 8 tot 14 dagen in den oven en moeten dan 4 à. 5 dagen afkoelen. En welke smartelijke verrassingen bereidt niet somtijds het openen van den oven! Daar ontbreekt aan een kostbare vaas de bodem, die er uitgevallen is, ergens anders is de decoratie afgesprongen, hier heeft een oor een knak gekregen, ginds is een heel onmogelijke kleur ontstaan.
Neemt men dat alles in aanmerking, dan is de prijs dezer voorwerpen waarlijk niets te hoog. Geen van de producten van Thorhout is alledaagsch. Inde kleinste en onaanzienlijkste, een aschbakje, een bierpot, is de hand van den kunstenaar te herkennen.