Omroepen.
Tinel's Franciscus heeft sedert lang zijnen zegevierenden intocht te Luik gehouden.
Rembrandt. Szamatolski heeft ontdekt dat de beeltenis van Faust, die gewonelijk aan Rembrandt wordt toegeschreven, werkelijk van dien meester voortkomt. Eene plaat van Jan Joris van Vliet bewijst het; doch zeker is het niet dat Rembrandt werkelijk Faust met dat beeld heeft bedoeld.
Zie Das Faustbuch des christlich Meynenden, Stuttgart, Göschen, 8o, xxvi en 30 bl. Fr. 2,00.
Rembrandt van Em. Michel is volgens Bredius (Gids, April) het beste werk wat over dit onderwerp is geschreven.
De Bruyne, Geschiedenis van Nederland in onzen tijd, 7e aflevering: Nederlandsch Indie͘ onder Duymaer Van Twist en Pahud (vervolg). Zie de 4e zijde van ons omslag.
De Vriendt's schilderij voor de assisenzaal te Antwerpen is sedert lang geplaatst. Het stelt voor: een groep vrouwen van hoogen stand, welke, voor hare echtgenooten, genade smeken bij aartshertog Mathias, maar door hem worden afgewezen.
De Portugezen betalen wel aan hunne geldschieters den intrest niet, maar zij blijven aan Richard Wagner niets schuldig: Der fliegende Holla͘nder is in Lissabon... uitgefloten.
In Maart 11. had te Antwerpen eene voorstelling plaats van het drama Pelops, van den czechischen dichter Jaroslav. Vrchlicki, met doorloopende muziek begeleid van den componist Zdenich Fibich.
Pelops is het eerste deel eener trilogie Hippodamia getiteld, welke dus in de bewerking eenige overeenkomst heeft met Gittens en Benoits Karel van Gelder. Het 2e deel is getiteld Tantalus, het derde Hippodamia. ‘La note passionnée manque un peu’ (Guide musical, bl. 131).
De Fabulae comicae van Macropedius bevatten een tal van zangwijzen. Ultraj. Herm. Borculous, 1552 (Dr. Worp, Invloed van Seneca, enz., bl. 52, no 394).
Kon. Akademie. Zitting van d. 13n Maart 1893, Levensbericht van wijlen Dr. M. De Vries, voorgedragen door Dr. J. Verdam. - In de Mei-zitting van de Akademie hield prof. Kern een voordracht over den godsdienst der Burjarden, naar aanleiding van een geschrift van M.N. Changalof.
Kon. Vlaamsche Academie. Zitting van d. 19n April, Lezing door den heer Fr. Willems, briefwisselend lid: Proeve van algemeene Spraakleer.
Verschenen: De 1e aflev. van het Tijdschrift uitg. door het Nederl. genootschap voor munt- en penningkunde, onder den zinspreuk: ‘Concordia res parvae crescunt.’ Amsrerdam, G. Theod. Bom en Zoon.
Sedert onze laatste aflevering stierf te Amsterdam de verdienstelijke archivaris N. de Roever, die zich voor den roem van zijne vaderstad door belangrijke studie der oudheidkunde in Oud-Holland en elders heeft bekend gemaakt.