krijgs- of paraderos te beklimmen. Men kan worden arm, beroofd, verzwakt, overheerd: maar men behoeft niet te worden de oogendienaar van den Vorst die ons overwonnen, vernederd, verduisterd heeft; men behoeft het niet - als men eergevoel heeft: men behoeft het vooral niet in het oogenblik, dat die Vorst met de ongehoordste maatregelen van onrecht en geweld de Apostolische Kerk aanvalt, waaraan men zijn geprivilegieerden titel ontleent.
Helaas! où sont les Rois? God dank, dat Nederland er een bezit, wien zijne berispers, wat zij ook zeggen mogen, geen koninklijk zelfgevoel betwisten kunnen.
De Heer von Bismarck heeft, volgends de koeranten, op het gala-dinee van Vrijdag 6 Sept. (waar Zijne Apostolische Majesteit zich wel van 't gebruik van vleesch en vet onthouden zal hebben!) zorg gedragen voor eene kleine ontspanning. ‘Hij had den eersten komiek van het hof-theater ontboden en dezen de eereplaats tusschen zich en Mevrouw de Prinzessinn aangewezen, regt tegenover de Keizers.’ Wij hebben niets tegen de middeleeuwsche assorteering der hof-beambten: maar als men personen met zotskappen in kontakt met Soevereinen brengt, dan behooren die Soevereinen toch ook geheel de allures van kroondragers te bezitten, en van de waardigheid, die deze personen behoort te onderscheiden, heeft, men moet het bekennen, de muzikale en inkonsequente Koning van Beyeren, als non-komparant, nog meer blijk gegeven dan de krachteloze schrapper zijner eigen handteekening onder het bilateraal kontrakt, dat men Konkordaat noemde.
Men ziet: je ne parle pas politique, mais bonnes manières.
M.
XIXe-EEUWSCH. - Dezer dagen trad een Heer een telegraaf-bureau in de nabijheid van Parijs binnen, en overreikte het volgend telegram: ‘Madame Duval, X-straat, 15, Parijs. Bericht met droefheid dood oom Vincent. Kom spoedig tot opening testament. Geloof wij zijn erfgenamen. Durand.’
De telegrafist telde de woorden en zei: ‘Er zijn er twee-entwintig. Dus twee woorden te veel, mijnheer.’ - ‘Zoo?’ andwoordde deze en keek het telegram nog even door: ‘Haal dan met droefheid maar door.’
N.v.d.D.