[Nummer 29]
1984 En het filosofisch ei
Terwijl ik deze regels schrijf, scharrelen buiten de kippen tussen 't gras alsof daarin iets van waarde zou verborgen zitten. (Naar het schijnt zoeken kippen hun leven lang naar een bepaalde, eivormige smaragd, waar de vindster het Grote Groene Kuiken moet uit broeden dat, eens haan geworden, de kippensoort te bek en te spoor zal aanvoeren tijdens de beslissende opstand tegen de onderdrukkers en de zwaartekracht.)
Het landschap waarin zij zich bewegen hervat het lentelijke leven. Voorlopig nog ondefinieerbare stukjes groen priemen uit de zwarte aarde.
Alles is in beweging, wat stil staat verstart.
Deze laatste bedenking geldt ook voor dit tijdschrift, zoals voor alles, beste lezer. Zij die dit blad maken lijken overigens zelf wel scharrelende hoenderen, op zoek naar edel materiaal in het stof der dagen.
Omdat deze arbeid vaak vermoeidheid en frustratie oplevert, heeft Deus ex Machina, in volle vriendschap en op verzoek van de betrokkenen, een kleine herschikking doorgevoerd binnen de redaktie. Kris Geerts nam het redaktiesecretariaat over van Marc Bruynseraede. Op basis van merites en interesse werden daarenboven twee nieuwe redakteurs aangetrokken, nl. Frank Pollet en Guy van Hoof, die wij bij deze van harte welkom heten in de roerige vriendenkring.
Het tijdschrift blijft natuurlijk hetzelfde, al draagt het een nieuwe jas.
De redaktie blijft er naar streven om U een nog ruimere en betere selektie uit het kunstgebeuren aan te kunnen bieden in een nog mooiere vorm.
Het blijft Vermaak voor Heren (en Dames uiteraard).
U, beste lezer, maakt het ons mogelijk in deze misschien ijdele bezigheid te volharden en daar zijn wij U dankbaar voor. Zonder Uw morele en materiële steun hadden wij wellicht al lang afgehaakt.
Want, zoals de kippen zich belaagd weten door vossen, wezels en katten, zo moeten ook tijdschriften zich hoeden voor jaloersheid, onverschilligheid en ideologische nijdasserij. Ons mogen enkel de wijze woorden van Rabindranath Tagore troosten: ‘Ik laat geen vleugelspoor na in de lucht, maar ik ben blij, want ik heb mijn vlucht gehad.’
Onder dit realistisch moto gaan wij met U de achtste jaargang in, vastbesloten dit Orwelljaar en de Krisis te overleven en eerlijk pogend om U Kwaliteit te bieden.
De redaktie