Delfschen Helicon ofte grooten Hollandschen nachtegael
(1720)–Anoniem Delfschen Helicon ofte grooten Hollandschen nachtegael– AuteursrechtvrijDelfschen Helicon ofte grooten Hollandschen nachtegael. Erven van de Wed. Gijsbert de Groot, Amsterdam/ Anthony van Dam, Amsterdam 1720 (44ste druk)
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
-
gebruikt exemplaar
exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 174 F 30
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van Delfschen Helicon ofte grooten Hollandschen nachtegael in de 44ste druk uit 1720. Het jaar van uitgave van de eerste druk is onbekend.
redactionele ingrepen
p. 3: wy → my: ‘Sy sal eeuwig van my vlieden’.
p. 15: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. In deze digitale editie is ‘[D]en’ geplaatst: ‘Meer ontsag dan [D]en schone vrouw’.
p. 34: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. In deze digitale editie is ‘[Houd]’ geplaatst: ‘[Houd] u den buydel bloot’.
p. 46: n → u: ‘Dus wilt u versinnen’.
p. 47: in het origineel is een gedeelte van de tekst onleesbaar. In deze digitale editie is ‘[nae]re’ geplaatst: ‘En dat gy het bosjes [nae]re wegen wist’.
p. 48: Ib → Ik: ‘Ik weet, Met leet, Gy seggen sout’.
p. 53: ontbrekende strofenummer ‘8’ aangevuld.
p. 54: ontbrekende strofenummers ‘9’, ‘10’, ‘11’ en ‘12’ aangevuld.
p. 76: Kooon → Kroon: ‘Sal een Griekse Hoer mijn Kroon’.
p. 85, 86: in het origineel ontbreken deze twee pagina's. Hierdoor ontbreekt een gedicht geheel, de kop van dit ontbrekende gedicht staat beschreven in het register als: ‘Wie salder mijn lijden genesen’. Verder ontbreekt het begin van het gedicht ‘O cierlijck Cieraet’ op p. 87. De kop hiervan is eveneens uit het register overgenomen en is tussen vierkante haken toegevoegd.
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten.
[pagina 1]
DELFSCHEN HELICON Ofte Grooten Hollandschen Nachtegael.
Den Vier-en-veertigsten ende lesten Druck.
Op Nieuws vermeerdert met verscheyde rare en ongemeene Liedekens, ende Voysen: om haer fraeyigheydt seer wel bekent, en in anders geen Liede-boecken te vinden, als in dit selvige.
Verçiert met seer mooye Figuren.
t'Amsterdan, by de Erven van de Wed: Gysbert de Groot, en Antony van Dam, op den Nieuwen-dijck. 1720.