Teleurgestelde verwachting
André Terval, door Raymond Brulez
Uitgave De Spieghel, Amsterdam. Het Kompas, Mechelen
Als ondertitel voor dezen roman stelde de schrijver: Inleiding tot een leven van gelijkmoedigheid. En de eerste gedachte na de lectuur van het boek was voor mij: Voor zulk leven van gelijkmoedigheid, behoed mij Heer! Als een leven van gelijkmoedigheid is wat Raymond Brulez ons in zijn boek voorspiegelt, dan moet het inderdaad doodelijk vervelend zijn en in geen enkel opzicht de moeite waard om te worden verteld.
Het heeft altijd iets pijnlijks zich te moeten afscheiden van menschen met wie ge eens aan hetzelfde touw hebt getrokken; maar ik kan niet anders dan vaststellen dat deze roman niet geworden is wat wij er van verwachtten, zes jaar geleden, toen het eerste fragment in Het Fonteintje verscheen.
Het is vooral de tweede helft van het boek die teleurstelt; want in de eerste hoofdstukken, die verhalen over de kinderjaren van den hoofdpersoon en waar de schrijver jeugdherinneringen kan ophalen, is er nog wat frischheid. Verder wordt echter alles door de ‘geleerdheid’ bedorven.
Van zoodra André Terval de kinderschoenen is ontwassen en met de boeken in aanraking komt, is hij reddeloos verloren voor ons. Wel weet hij nog over allerlei belangwekkende of minder belangwekkende dingen te filosofeeren, maar als mensch, als emotief wezen kan hij ons niet langer boeien.
Er is geen oogenblik ontroering in gansch dit boek. Nu is het wel niet per se noodig het gevoel een overwegende rol te laten spelen in den roman. Vooral de Vlaamsche roman kan tegen wat ‘more