nen maken van een van de hulptalen (moedertalen), naast de instructietaal (Nederlands). Dus er moet regulering komen in de meertalige situatie.
Ook kan in het voorstel voor een talenbeleid worden opgenomen dat het Engels, nu al een belangrijke taal in Suriname, in het onderwijs een prominentere rol krijgt. Zelfs kan worden overwogen het Engels als een van de officiële talen in Suriname in te voeren. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat er op hoger niveau geen Engels wordt gedoceerd, er is (nu nog) geen moB Engels, en ook geen masteropleiding. Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan de toenemende invloed van het Chinees en het Portugees, onder meer met het oog op de bestaande en toekomstige handelsbelangen van Suriname. Als een taal ingevoerd wordt als officiële taal, moet er eerst nagegaan worden wat de noodzaak is om die taal als officiële taal in te voeren, welke de redenen zijn om die taal in te voeren en wat de onderliggende gedachten daarvoor zijn. Om het Engels als officiële taal in te voeren, kan worden verwezen naar het globaliseringsproces, waarin het Engels een wereldtaal is. Overigens kan dit, zij het in mindere mate, ook van het Spaans worden gezegd. Het komt nu steeds meer voor dat wij ons land in verschillende delen van de wereld moeten vertegenwoordigen. Suriname maakt ook deel uit van verschillende wereld-, politieke en handelsorganisaties, zoals het Caricom.
In het voorstel van een talenbeleid in Suriname zal er rekening moeten worden gehouden met taalgemeenschappen. Hierbij wordt gedacht aan de inheemse talen in Suriname. Nederlands is de onderwijstaal in Suriname, maar aan kinderen die het Nederlands niet of onvoldoende beheersen, moeten hulpmiddelen worden aangeboden. Om de achterstand in het binnenlands onderwijs in te lopen zou er ondersteuning van hulptalen ingezet kunnen worden.
In het voorstel dienen ook de domeinen gespecificeerd te worden. Voorts dient erover gewaakt te worden dat er een adequate termininologie ontwikkeld wordt binnen die diverse domeinen. De volgende domeinen dienen opgenomen te worden in het talenbeleid:
-een talenbeleid voor justitie.
-een talenbeleid voor het onderwijs.
-een talenbeleid voor de gewone burger.
Alle taalgemeenschappen in Suriname hebben het recht de taal te kiezen waarin zij in de rechtbank aangesproken willen worden. Alle taalgemeenschappen in Suriname hebben het recht hun eigen taal te gebruiken, te handhaven en te bevorderen in alle vormen van culturele expressie. Ze hebben het recht om hun talen in een erkende positie te zien bij culturele instellingen, evenementen, culturele manifestaties en bij culturele activiteiten zoals bioscopen, musea, archieven, folklore, en bij alle andere uitingen van het culturele leven.