Nawoord
De Algemene Faculteit van de University of Curaçao heeft het als een bijzondere eer ervaren om de derde CARAN-conferentie in 2015 te mogen organiseren. Zeker, toen aan het eind van de drie dagen de deelnemers te kennen gaven dat de conferentie zeer succesvol was. Caribisch Nederland, inclusief Suriname en Nederland waren met sterke afvaardigingen aanwezig.
Tijdens deze derde editie van de CARAN-conferentie op de University of Curaçao konden de deelnemers van gedachten wisselen over het thema van 2015: Taalbeleid in het Caribisch Gebied, heden en in de nabije toekomst. De leden van CARAN (Caribische Associatie voor neerlandistiek) zijn docenten Nederlands in het hoger onderwijs. Naast de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao was ook St. Maarten vertegenwoordigd. Verder waren er delegaties uit Suriname en van de Taalunie, voorheen de Nederlandse Taalunie. Deze uitgave is een bundeling van voordrachten. Deze werden tijdens de tweejaarlijkse CARAN-conferentie gepresenteerd. Dit boek is niet alleen van belang voor leraren Nederlands, maar ook voor docenten van andere talen, belangstellenden voor de Nederlandse taal en met name voor Neerlandici buiten Nederland; Neerlandici extra muros.
Namens de Faculteit en de vakgroep Nederlands wil ik allen bedanken voor hun inzet bij de voorbereidingen en de organisatie van deze geslaagde Curaçaose CARAN-conferentie. De delegaties uit het nabije en verre buitenland ben ik zeer erkentekijk voor hun weloverwogen aanwezigheid. Ik spreek tevens de wens uit eenieder in de toekomst nogmaals te mogen verwelkomen. Dit conferentieboekje is een fraaie publicatie geworden met een inhoud die het aanwezige vakmanschap en meesterschap onder de leden tentoonspreidt. We kunnen samen trots zijn op deze uitgave.
De decaan van de Algemene Faculteit
Dr. Liesbeth Echteld