Roos en distel
De mens, De Martelaere spitst het toe op de melancholicus maar welk over zijn volle verstand beschikkend mens is geen melancholicus, is een gedoemd wezen, maar - zo waarschuwt zij in het titelstuk van haar eerste essaybundel Een verlangen naar ontroostbaarheid (1993) - ‘ontneem hem zijn lijden en hij heeft niets meer. Ontneem hem zijn pijn en hij kiest de dood.’
Het verlangen naar de mislukking - en is het misschien niet direct een verlangen dan is het wel een gezond ermee-rekening-houden - zit ook in de omschrijving die De Martelaere van het essayistische genre geeft. ‘Het essay,’ schrijft zij in het stuk getiteld ‘Over zoeken en vinden’ in Verrassingen, ‘is als een proefhuwelijk tussen Einstein en Marilyn Monroe, met de geheime bedoeling een kind te verwekken dat én schoonheid én intellect zal bezitten, maar met het serieuze risico dat het kind én dom én lelijk zal zijn.’ Houd er maar vast rekening mee dat het mislukt, luidt de boodschap. En omarm de mislukking op dezelfde wijze als waarop je het welslagen van iets zou omarmen.
In het essay ‘De eeuwige terugkeer van hetzelfde’ (in: Wereldvreemdheid, 2000) gaat De Martelaere in op de essentiële vraag die aan het door Nietzsche gemunte schema van de eeuwige terugkeer van inderdaad hetzelfde ten grondslag ligt: in welke mate zijn wij in staat van het leven te houden, kunnen we het wel ten volle omarmen? Kiezen we voor het leven met alle voor- én tegenspoed, alle successen en mislukkingen, of laten we als we het voor het kiezen hebben, als we het allemaal nog eens mogen overdoen, de tegenspoed en de mislukkingen toch maar liever achterwege. Maar houden wij dan wel echt van het leven? Houden wij dan niet gewoon van een deel van het leven en eigenlijk dus helemaal niet van het leven, want van het leven kun je immers niet zomaar een stuk afsnijden. De Martelaere:
Hoe nihilistisch en onchristelijk Nietzsches filosofie voor het overige ook moge zijn, zij draagt een blijde boodschap van een onvoorwaardelijke liefde voor het leven als leven en niet alleen voor de beste momenten van een leven - een volkomen niet-hedonistisch op te vatten carpe diem. Pluk de dag, niet alleen als het een roos is of een madeliefje - dan is het immers geen kunst om de dag te plukken -, pluk hem ook als het een distel is.