Louis Ferron
Riaggisering en verrundering
Ergens tussen J.J. Rousseau en Karl Marx moet er een adertje zijn geknapt in het neurologisch weefsel van de westerse geschiedenis. Twee wereldoorlogen en ettelijke volkerenmoorden waren er het gevolg van. Van de geschiedenis schijn je niks te kunnen leren en dat klopt ook wel als je vervolgens merkt dat ‘de generatie van '68’ de in de negentiende eeuw opgedane leerstelligheden nog eens braafjes herhaalde. Het Marxte en Hegelde dat het een aard had. Eenieder ging in Frankfurt ter school. Nu echter niet met, ruw geschat, honderdmiljoen doden als gevolg, maar de totale verrundering van de westerse samenleving. Zoals pas goed zichtbaar wordt, nu die ‘achtenzestigers’ zich in hun driedelige pakken hebben teruggetrokken. Over die verrundering (helaas niet over de verantwoordelijken) schijnt het hier te moeten gaan.
Louis Ferron
(foto: Chris van Houts)
De Verlichting praatte ons aan dat wij allen gelijk zijn. Voor de wet. Maar dat laatste was een nuance die de tot emancipatie geneigde massa maar al te graag over het hoofd zag. Hegel leerde ons de onstuitbare en dus te determineren gang van de geschiedenis. In combinatie leverde dat ons Marx.
Spuit elf druppelde na in de gedaante van brandweerman Freud die, hoe gelijk we ook waren, ons allen van een uniek individueel bepaald driftleven voorzag dat ons, paradoxaal genoeg, van onze individuele verantwoordelijkheid beroofde omdat onze unieke jeugd, behalve dus heel interessant, ook nog eens een excuus vormde voor de onverantwoordelijkheid waarmee we onze latere levens wensten in te richten.
Het zijn wellicht oppervlakkige waarnemingen, maar het is nu eenmaal inherent aan die door bovengenoemde heren opgeroepen emancipatie en de daaruit voortvloeiende massaficatie, die dergelijke oppervlakkige waarnemingen de kracht van een oergebeuren geven. Dat oergebeuren op zijn beurt vormt de niet meer ongedaan te maken bevestiging van het gelijk van die oppervlakkigheid.
Om me meer specifiek tot het onderwerp te bepalen:
Volgens de laatste loot aan de stam van het negentiende-eeuwse waandenken, Joseph Beuys, is iedere mens een kunstenaar. Waarom ook niet als gelijkheid het credo is? En waarom ook niet als we allemaal over unieke persoonlijkheden beschikken? Loop één keer het RIAGG binnen en het wordt je bevestigd. Loop één keer met een piercing in je eikel een televisiestudio binnen en idem dito.
We zijn uniek én gelijk. En voor het marktdenken, dat geen denken is, maar