Uit de toon
Hans Neervoort
Over In Nederland van Cees Nooteboom
‘Er was eens een tijd die volgens sommigen nog steeds voortduurt. In die tijd was Nederland veel groter dan nu. Anderen ontkennen dat, en weer anderen zeggen dat die tijd weliswaar bestaan heeft, maar niet tot nu toe heeft geduurd. Als dat zo is, dan weet ik dat niet. Ik zelf kan uit eigen waarneming vertellen dat ik de Nederlandse vlag heb zien wapperen op de hoogste passen van Europa. Het Noorden lag dan nog wel steeds in Dokkum, Roodeschool en Pieterburen, maar de Zuidgrens was, zelfs met een auto, vele dagreizen van Amsterdam en Den Haag verwijderd.’
De openingszinnen van Cees Nootebooms tintelenderoman In Nederland (1984). Een verwarrend begin, dat je als lezer meteen wakker schudt. Het kan niet, maar het kan toch, want het is literatuur, fictie. Verwarrend ook vanwege de botsing tussen temporele en topografische onbepaaldheid en exactheid, tussen ooit en misschien ook nu, tussen Dokkum, Roodeschool, Pieterburen, Amsterdam, Den Haag en de Zuidgrens, die ergens op de Balkan gesitueerd moet worden.
De verwarringstichter die hier aan het woord is, heet Tiburón de Mendoza, een Spaanse inspecteur van de wegen, die tijdens zijn studie wegenbouw in Delft meer dan uitstekend uit zijn ogen gekeken heeft in Nederland. Hij heeft zich in de zomervakantie in een school in Zaragoza teruggetrokken om een roman te schrijven - de roman waarvan bovenstaand citaat de aanzet is - die gekarakteriseerd kan worden als een aangekleed sprookje. In naakte vorm is het het sprookje van Kai en Lucia, het volmaakte paar dat als illusionisten optreedt in het circus. Optrad, moet ik zeggen, want door de terreur van onder meer de televisie zijn ze brodeloos geraakt. Daarom vertekken ze naar het Zuiden, dat door een navelstrengachtige corridor is verbonden met het Noorden. Daar, in dat arme, primitieve Zuiden staat men nog open voor de magie van het circus.
Daar, in het Zuiden, wordt Kai na hun eerste optreden ontvoerd door de Sneeuwkoningin. Zij laat Kai naar haar paleis brengen, waar zij hem als haar bevrediger aan het werk zet. Lucia legt zich niet neer bij hun ongewilde scheiding en gaat op zoek naar haar wederhelft. Met behulp van de vrouwelijke clown uit het circus weet zij Kai terug te vinden op het moment dat hij het paleis van de Sneeuwkoningin ontvlucht.
Dit verhaal omrankt Tiburón met prikkelende guirlandes van herinneringen, overpeinzingen, observaties en verslagen van zijn bezigheden. Guirlandes en sprookje vormen samen de roman In Nederland.