van het boek waarover ik het zojuist had, schreef haar boek in Rostov, ging naar Moskou om het in te leveren en keerde weer terug naar Rostov. Een paar weken later liep ze in de metro en zag ze haar boek liggen - gepubliceerd door iemand anders. Het verkocht uitstekend, maar zij ontving er geen cent voor. Dat is een praktijk die je overal in Rusland tegenkomt.
Er is in Rusland nog geen maandblad over seriemoordenaars, zoals in Amerika, maar een beetje ondernemende Russische uitgever zal zeker dat gat in de markt gaan exploiteren als hij er de kans toe ziet.
Mag dat ethisch gesproken eigenlijk wel, geld verdienen aan boeken over seriemoordenaars? En is het überhaupt wel verantwoord om boeken te publiceren over seriemoorenaars? Er zijn immers diverse gevallen bekend van seriemoordenaars die zich aandachtig verdiept hadden in dat soort boeken.
Dat zijn twee verschillende zaken. De kwestie van het geld verdienen doet er volgens mij niet toe. Heb je het over de misdadiger zelf die er geld aan verdient, die zijn verhaal voor grof geld verkoopt, dan is het wat anders. Maar dat een auteur geld verdient aan zo'n boek, is wat mij betreft geen enkel probleem. Waar het om gaat is de vraag in hoeverre iets dat geschreven is, andere mensen zou kunnen aanmoedigen om ook zoiets te gaan doen. Ik weet eerlijk gezegd niet of je op grond daarvan bepaalde publikaties dan maar achterwege moet laten. Ik hoop alleen dat er met mijn boek niet van die rare dingen gaan gebeuren.
Die kans lijkt me wel heel klein, u schrijft immers nogal objectief over de zaak Tsjikatilo.
Dat klopt. Ik heb geprobeerd hierover te schrijven als een journalist, dat wil zeggen: geen detective- of horrorverhaal. Ik heb het als het ware als een lang kranteartikel geschreven. En zoals je een journalist niet kunt bekritiseren omdat hij een kranteverslag schrijft, zo kun je mij niet bekritiseren omdat ik dit boek geschreven heb. Ik heb alleen een zo volledig mogelijk beeld willen schetsen van wat in grote lijnen al bekend was en om die reden heb ik geprobeerd het niet te sensationeel te maken.
Maar bij zoiets moet je ook in de gaten houden dat je aan de ene kant niet te veel vertelt, en aan de andere kant niet te weinig. Ga je te veel in op details dan is het, ook al wil je de lezer natuurlijk nergens toe aanzetten, toch een aanmoediging van het voyeurisme en een ongezonde verheerlijking van het geweld om het geweld. Aan de andere kant - en zeker in deze zaak - zul je toch ìets moeten beschrijven om de volle omvang te laten zien van de gruwelen die Tsjikatilo beging. Als je zijn motieven wilt begrijpen... Kijk, de manier waarop hij zijn slachtoffers doodde... Als je schrijft: ‘Hij nam een vrouw mee naar het bos en doodde haar’, dan geef je niet weer in welke mate het martelen en doden voor hem een substituut was voor een normale seksuele relatie. Je maakt niet duidelijk dat en op welke wijze hij het lijden van zijn slachtoffers nodig had. Iets daarvan moet je dus toch beschrijven, anders krijg je nooit een beeld van de man.
Was die objectieve stijl niet ook een manier om uzelf te beschermen tegen de horreur van het verhaal?
Ik werk nu al zo'n tien jaar als journalist en heb in die tijd al over heel wat meer verschrikkelijke zaken geschreven. Daardoor ontwikkel je vanzelf een zekere afstandelijkheid.
Werkend aan het materiaal over Tsjikatilo - en er was een enorme hoeveelheid schriftelijk materiaal - benaderde ik het, zeker tegen het eind, zo ongeveer als iemand van de politie of van de rechtbank. Ik werd niet blasé of zo, maar wanneer je al die gruwelijke details hebt gelezen over laten we zeggen 35 moorden, en je komt vervolgens bij de details van nummer 36, en nummer 37, enzovoort, dan wordt het ten slotte gereduceerd tot ‘een zaak’.
Maar van tijd tot tijd, bijvoorbeeld wanneer ik sprak met familieleden van een van de slachtoffers, of toen ik bij de politie al die foto's zag van de slachtoffers... ja, dat was wel wat anders dan een droog politieverslag. Dan voel je een diepe walging en afkeer voor de moordenaar in je opkomen, soms zo erg dat je er ziek van wordt.
In hoeverre hebt u zich een beeld van Tsjikatilo kunnen vormen?