Nadrukkelijk
Na achtereenvolgens Burke's Manhattan, Strega, Blue Belle en nu dus Burke's Wraak te hebben gelezen, springen bepaalde terugkerende mechanismen in het oog. OK, Vachss heeft een geheel eigen plaats verworven met zijn thrillers, hij kan schrijven, en er is voldoende spanning voorhanden. Natuurlijk, de auteur van serie-romans moet bepaalde handelsmerken op zijn waar aanbrengen om herkenning bij de lezer veilig te stellen. Vachss doet dit echter wel zeer nadrukkelijk: hij citeert zichzelf zonder een spoor van vermoeidheid, en zijn nevenpersonages worden hier en daar door hun totale gebrek aan karakterontwikkeling wel erg voorspelbaar.
Per titel verschijnt er een begerenswaardige dame met in de directe omgeving een probleemkind, telkens opnieuw is er sprake van een even hartstochtelijke als onmogelijke liefde. Burke moet zijn eenzame weg kunnen gaan, nooit afgeremd door moeilijk hanteerbare gevoelens. Het thema, waarin aandacht voor het mishandelde kind centraal staat ligt min of meer vast omdat het nu eenmaal naadloos gekoppeld is aan het streven van de auteur om met zijn thrillers de publieke morele verontwaardiging te mobiliseren.
Ik ben overigens beniewd naar Vachss' vorderingen op dit punt, omdat ik me met elk nieuw boek minder goed kan voorstellen dat het gewenste effekt op deze wijze dichter binnen bereik komt. Hoe nobel zijn streven ook moge zijn, de teneur van Vachss' boeken is nauwelijks moraliserend, laat staan gericht op daadwerkelijke, maatschappelijke actie. Hier staan niet zozeer goed en slecht tegenover elkaar, als wel crimineel en supercrimineel. U mag zelf kiezen.
Andrew Vachss: Burke's Wraak, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 233 bladzijden, f29,90.