(wij leven in de dagen van Tom Paine en zijn revolutionaire The Rights of Man - in Engeland verguisd, in Amerika verwelkomd) was bekend als een ‘pioneer feminist’ en leefde in een vrij huwelijk met een andere revolutionair-denkende intellectueel, Godwin. In zijn filosofie was Godwin fel tegen het huwelijk en hij trouwde pas met Mary Wollstonecraft voor de geboorte van Mary in 1797 - uit wat Muriel Spark ‘menselijke overwegingen’ noemt. Godwin had Mary's moeder tot zich genomen samen met een onechte dochter, Fanny Imlay, vrucht van een liaison met een Amerikaan, die Mary Wollstonecraft in Parijs had ontmoet tijdens een bezoek om een rapport over de Franse Revolutie uit te brengen. Deze onconventionele gezinssituatie èn Godwins grote belezenheid waren factoren die een grote invloed uitoefenden op het leven en denken van zijn kind Mary. Met zijn Enquiry Concerning Political Justice (1793) had Godwin furore gemaakt onder de intellectuelen van zijn tijd en zijn sterk rationalistische wijze, van redeneren liet ook zijn stempel, indien niet op het doen en laten van Mary met Shelley, dan wel op haar latere literaire produktie.
Wat dat doen en laten aangaat, ziehier enkele van de nuchtere(?) feiten omtrent Mary's leven: grootgebracht in een gezin met een haar onsympathieke stiefmoeder en andere kinderen, in een sfeer die beheerst werd door een hyperintellectuele vader en waar het constant lezen van boeken als vanzelfsprekend werd gezien; ontmoet op 16-jarige leeftijd de aristocratische, rebelse dichter Shelley, de beruchte auteur van The Necessity of Atheism. Hij is 20 jaar oud, getrouwd met Harriet Westbrook, die bij haar huwelijk maar 15 jaar was, is reeds vader van een dochter, met een echtgenote die alweer in verwachting is. Mary en Shelley raken verliefd en na een scène waarbij Harriet protesteert en Shelley met zelfmoord dreigt, vlucht het verliefde paar 's nachts naar Frankrijk in het gezelschap van een nog jongere stiefzuster van Mary, Jane (later Claire) Clairmont - een perfect recept voor troubles. Op 21-jarige leeftijd heeft Mary reeds drie kinderen gebaard, waarvan allen zijn gestorven. Een jaar later heeft zij nog een kind gebaard en verloren en daarna aan een zoon, Percy Florence, het leven geschonken - de enige van haar kinderen dat bleef leven.
Tweeënhalf jaar later, kort na een bijna fatale miskraam, wordt zij op 24-jarige leeftijd weduwe, als Shelley verdrinkt. Daarna leefde zij verder met haar zoon Percy tot 1851, toen zij op de leeftijd van 53 jaar stierf. De tweede helft van haar leven had zij gewijd aan het schrijven van romans en literaire essays, om geld te verdienen, aan het opvoeden van haar onbegaafde zoon, en - een heel belangrijke bijdrage aan de Engelse letterkunde - aan het annoteren en uitgeven van de gedichten van haar beroemde en beruchte man (Posthumous Poems of P.B. Shelley, 1824 en The Poetical Works of P.B. Shelleyin vier delen, 1839) - een taak die zij volbracht, alle tegenwerking van de familie Shelley ten spijt.
Tijdens de uiterst woelige jaren met Shelley volgde de ene verhuizing - naar Engeland, Zwitserland, Italië - na de andere; ook het ene geflirt van haar man na het andere; met de hysterische stiefzuster Jane (Claire) Clairmont - ‘the bane of my life’ noemde de geduldige Mary haar - met Emilia Viviani; met Jane Williams, de vrouw van Shelley's vriend Edward, met wie ze samenwoonden en in wiens aanwezigheid Shelley is verdronken.
Tijdens haar leven ontmoette Mary ook vele bekende auteurs in het huis van haar vader: Coleridge, Hazlitt, Charles Lamb en... Shelley; en als vrouw van Shelley, Leigh Hunt maar vooral ook Byron, voor wiens persoonlijkheid zij minder voelde dan voor zijn schrijven. Zij zorgde tijdelijk voor het onechte kind, het tragische meisje Allegra, dat de grote dichter bij haar stiefzuster Jane (Claire) had verwekt en dat ook op jonge leeftijd stierf. (Het was overigens in een wedstrijd met Byron en haar man dat Mary haar meesterwerk Frankenstein schreef.)
De twee merkwaardigste aspecten van dit leven lijken mij echter, ten eerste: de bijna nooit aflatende ijver waarmee zij (en Shelley) aan het lezen en schrijven bleven - met inbegrip van dagboeken en brieven - tijdens een leven vol reizen, onrust en catastrofen, en, ten tweede: het schrille contrast tussen het leven à la bohémienne à toute outrancemet Shelley en het leven van betrekkelijke rust en burgerlijk fatsoen dat daarop volgde.
Als dochter van een rationalist was Mary eigenlijk de tegenpool van de vurige, on-