James Brockway
Een verleden vol leven
Over de jongste roman van Muriel Spark
‘Ik geloof, dat wat ik het meest bewonder,’ zei de romanschrijfster Fay Weldon, toen zij onlangs bezig was titels uit te kiezen voor een denkbeeldig verblijf op een onbewoond eiland, ‘stilisten zijn, mensen die taal hanteren op een bewonderenswaardige wijze. En een robuust verhaal. En morele inhoud. En energie.’ Vreemd genoeg stond er geen roman van Muriel Spark op haar lijst.
Erzijn lezers en recensenten - en niet alleen in Nederland - die zich na het lezen van een roman van Spark in een staat van verwarring bevinden. Waarover ging het eigenlijk? Wat wil ze? Waar wil ze heen? Van een plot was wel sprake. De moraal speelde ook een rol. Er was energie volop. (De nieuwe roman A Far Cry From Kensington is haar achttiende.) Maar waarover gaat deze roman dan eigenlijK? Het antwoord luidt: over stijl. Stijl. Niet slechts in de unieke wijze waarop Spark met woorden omgaat, dus niet alleen maar háár stijl, maar stijl in alles en vooral in haar kijk op het leven, stijl in haar levensbeschouwing, stijl in de gehele conceptie en opzet van de roman - (Spark schrijft ook gedichten.)
Stijl hebben vereist de discipline, de moed om duidelijk en gedecideerd een keus te doen op allerlei gebieden. Veel elementen in Sparks stijl, in haar attaque, zijn zeer gedecideerd. Ik vermoed dat een duidelijke keuze maken zelfs iets te maken heeft met haar godsdienstige overtuiging. In de loop van de jaren vijftig is zij tot het rooms-ka-tholieke geloof bekeerd, maar zij heeft daar een eigen visie op. Stijl betekent leven, werken, oordelen vellen volgens bepaalde regels. In deze nieuwe roman laat Spark haar hoofdfiguur Mrs. Hawkins, een nog jonge vrouw van een immense omvang het volgende over zichzelf loslaten: ‘I enjoy a puritanical and moralistic nature; it is my happy element to judge between right and wrong, regardless of what I might actually do.’ Het is moeilijk zo'n uitlating niet op de auteur zelf te betrekken.
Waarover gaat dan deze roman met de nostalgische titel, waarin zij weer is teruggekeerd in het Londen van weleer? Het gaat over vele dingen, maar in de eerste plaats over stijl in menselijk gedrag. Er zijn dingen die je doet en dingen die je laat. In dit verhaal doet de literator Hector Bartlett de dingen die je laat: hij schrijft een abominabel aanstellerig en ongenietbaar proza, hij parasiteert op een bekende schrijfster, die hem als auteur moet pousseren, en om zijn verbeten tegenstander Mrs. Hawkins te benadelen, manipuleert hij een weerloze Poolse naaister op allerlei manieren (door middel van seks, anonieme brieven, hocus-pocus en chantage) totdat de vrouw zelfmoord pleegt. De ‘misdaad’ waarvoor Bartlett Mrs. Hawkins wil straffen was een belediging, hij werd een ‘pisseur de copie’ genoemd. Zij volhardt in haar wraakzucht uit stilistische en morele overtuiging. Volgens haar - zij werkt voor een uitgever - is Bartlett een van de ‘more viperish and base examples of literary hackdom’. In het oeuvre van Spark is de duivel vaak in het donker actief en in deze roman verricht Bartlett zijn werk voor hem. Hij blijft echter aldoor op de achtergrond.
Dit thema betekent geenszins dat A Far Cry From Kensington een sombere roman is. Zoals altijd bij Spark is de stemming steeds opgewekt, levendig, geestig en vol ‘spirit’. De tijd en plaats van de handeling zijn hetzelfde als in de eerste succesromans waarmee Spark furore maakt - Memento Mori, The Ballad of Peckhan Rye, The Bachelors, The Girls of Slender Means. Dat waren de boeken uit de periode vóór het vertrek van de auteur, eerst naar New York en daarna naar Rome, waar zij nu nog woont.
In Loitering with Intentvan zeven jaar geleden, was de handeling ook in de jaren vijftig in Londen gesitueerd, tot grote tevredenheid van velen van haar lezers en besprekers. De romans The Takeover (1916) en Territorial Rights (1979), waarin het verhaal, met een internationale rolbezetting, zich respectievelijk in Toscane en Venetië afspeelt, leken mij niet onder te doen voor de ‘Londense’ romans. In deze romans mist men