alle vooroordelen die er de eeuwen door, en zelfs door de alles-begrijpers van de psycho-analyse, op zijn gedrukt, met de slechtste, maar ook met de beste bedoelingen. Ik heb nog nooit een boek over dit onderwerp gelezen dat zozeer in staat is langs zowel gevoelsmatige als intelligente, redelijke, rustig constaterende weg, het besef bij te brengen hoezeer onze meningen, opvattingen, standpunten, zonder dat wij het ons realiseren, geconditioneerd worden door structuren van eeuwen en eeuwen, aangebracht in onze maatschappijvormen, onze zeden, onze religies, onze denk- en leefpatronen. Ik kan mij niet voorstellen dat een lezer, anders dan uit onwil, bij de lectuur geen nieuwe, bevrijdende perspectieven zou zien opengaan, die dan op een verrassende manier... vanzelfsprekend worden.
Verrassend is de roman overigens in menig opzicht. In de eerste plaats al, omdat men aanvankelijk min of meer naief in de veronderstelling leven kon dat in de zeventiger jaren van deze eeuw de emancipatie zo snel en zo ver om zich heen gegrepen heeft dat er nog maar zeer ten dele van een discrimerend taboe op het sexuele gedrag kan worden gesproken. Maar de meeste mensen weten niet hoeveel veronderstelde objectiviteit op vooroordeel berust.
Het hoofdpersonage, David, verbonden aan het hoger onderwijs, schrijft in de ik-vorm een tekst die gericht is tot zijn vriend Alain, die hij in het fundamentele jaar 1968 in Parijs, bijna, mag men zeggen, op de barricaden van de studenten-revolte, heeft ontmoet, communist en homosexueel. Ofschoon David tot het beschouwende in zichzelf gekeerde type behoort, is de aantrekkingskracht zo groot dat er een relatie van duurzaamheid en liefde ontstaat die, hoe anders zij ook is dan vaak wordt gedacht, overtuigend en ontroerend is.
Tegenover Alain spreekt David zich uit over zijn jeugd, levend met zijn moeder, in armelijke omstandigheden gedurende de oorlog, terwijl de vader afwezig is, de zijde kiezend van de vijand. De afwezigheid van de vader kan een verklaring vormen voor de homosexuele geaardheid die David op een dag ontdekt. Zo denkt o.m. een bevriend psychiater erover, die volledig begrip voor hem heeft en hem helpen wil in zijn poging zichzelf te ontdekken, zijn persoonlijke vrijheid te vinden. Maar die verklaring verklaart niets en levert niets op. Fernandez die, blijkens andere boeken, een uiterst scherpzinnig psychonalyticus is, neemt in dit boek de psychonalyse onder handen (en ook Freud betreffende zijn inzichten in de homosexualiteit) op een manier zo scherp en ironisch dat de waarde ervan wel niet te niet wordt gedaan maar tot aanmerkelijk bescheidener proporties wordt herleid.
De ervaringen van David, evenals die van Alain, liggen gesitueerd in een actuele wereld, waarin het moderne denken, de politiek van vandaag, de sociografie van de hedendaagse maatschappij op een spontane en natuurlijke wijze zijn geintegreerd. Dat ook Nederland en Amsterdam (Dominique Fernandez publiceerde in 1977 een boek over die stad) een element van de roman vormen mag een supplementaire aantrekkelijkheid zijn voor Nederlandse lezers, in feite onderstreept het alleen de internationale aard van het probleem.
De compositie van het boek schetst de ontwikkelingsgang van David, gezien vanuit het heden, chronologisch, althans wat de grote lijn betreft. Zijn ontmoeting met de vijftien jaar jongere Alain komt dus pas ver in de tweede helft. Dat levert in feite twee essentiële bestanddelen op: allereerst het verhaal van een geleidelijke, moeilijke, maar fascinerende bevrijding; vervolgens een liefdesverhaal van een grote kracht en een onmiskenbare oprechtheid, dat zich afspeelt in een klimaat van een uitzonderlijke nabijheid en herkenbaarheid, pitoresk, sordide, moedig, wanhopig, vermakelijk, vrij, - om adjectieven te gebruiken waarmee David zelf dat klimaat omschrijft. Het zijn adjectieven die men ook voor zijn boek kan gebruiken, zij het dan met de constatering dat het een oorspronkelijk, ontroerend, bewonderenswaardig werk is, een van de openhartigste en ontwapenendste ooit over dit thema geschreven en daarom zeker een van de belangwekkendste boeken uit de Franse literatuur van de laatste tijd.