Het hele jaar rond/Dolf Verroen
Bij uitgeverij Lemniscaat verscheen een herdruk van Het hele jaar rond, een door Marijke van Raephorst samengestelde bloemlezing van verhalen, volksvertellingen, sprookjes, legenden, volksgebruiken en jaarfeesten. Duidelijker kan het niet, deze bloemlezing is gewoon een feestenboek, te gebruiken bij alle feesten die wij hebben. En dat zijn dan niet alleen Pasen, Pinksteren, Sinterklaas en Kerstmis, maar ook wat minder bekende, wat exclusievere feesten zoals het midwinterfeest van Lucia, het midzomerfeest en - om er maar enkele te noemen, het Michaelsfeest in de herfst. Een uniek boek dus. Op het eerste gezicht zou je misschien kunnen denken dat een dergelijke opzet een beetje ouderwets moet zijn, dat er in de moderne gezinnen aan dergelijke feesten niets meer gedaan wordt. Ik weet dat niet, maar het is ook niet belangrijk, want de opzet van dit boek is zo goed uitgewerkt dat het boek zelf in ieder geval wel belangrijk is. Het vervult zeker een funktie en het voldoet absoluut aan een behoefte, want wie deze feesten niet viert, behoort er in ieder geval van op de hoogte te zijn.
Marijke van Raephorst heeft dan ook niet alleen verhalen en gedichten bij de feesten gezocht, maar ze begint ieder feest met een eenvoudige, duidelijke verklaring. Over Sinterklaas bijvoorbeeld weet zij, naast enkele erg aardige verhalen en legendes, ook een stukje verhelderende geschiedenis te vertellen. Best goed wanneer men iets meer wil dan alleen pepemoten strooien en surprises maken.
De toon van het boek wordt bepaald door de legendes, waarop de keuze van de andere, ‘de gewone’ literaire verhalen uitstekend is aangepast. Behalve klassieke verhalen zoals van Selma Lägerlof, Tolstoj, Tsjechow en anderen, zijn er Nederlandse verhalen opgenomen van Harriet Laurey, An Rutgers van der Loeff, Godfried Bomans, Aart van der Leeuw, Felix Timmermans en één van Marijke van Raephorst zelf. Alle verhalen hebben betrekking op het onderwerp en hebben een duidelijke funktie. Het boek is erg mooi geïllustreerd door Otto Dicke, die niet alleen zwartwit prenten maakte, maar gelukkig ook in kleur mocht werken. Een fijn en vooral boeiend boek, bruikbaar in gezin en op school (zoals Marijke van Raephorst terecht in haar voorwoord opmerkt) maar ook bijzonder fijn om in je eentje te lezen als het geen feest is en je toch behoefte hebt aan iets ongewoons.