zogenaamde sympathisanten van het terrorisme. Maar in wezen gaat het meer in het algemeen om de hysterie waarmee hier in de Bondsrepubliek oppositionele krachten worden vervolgd.
In het boek wordt de problematiek behandeld van een advokaat-schrijver die zich bezig houdt met de in de gevangenis zittende terroristen. Uw eigen beroep en bezigheden zijn dezelfde als die van Fritz Beukonia in de roman. In hoeverre is er sprake van een autobiografische roman?
Natuurlijk is de held van het boek niet identiek aan mij, maar heel veel van wat er in het boek staat; heel veel van wat hij meemaakt en denkt is natuurlijk identiek met wat ik heb gedacht en meegemaakt. Dat heeft ook te maken met het feit dat mijn eigen persoon in al mijn boeken een heel grote rol speelt. De held van mijn boeken figureert vaak als mijn dubbelganger, dat wil zeggen ik laat hem altijd een heel extreem leven leiden, terwijl ik zelf eerder een beetje burgerlijk leef. Natuurlijk zijn het dus ook voor een deel dromen die ik over mijn eigen leven heb.
En waar begint in dit boek uw kritiek op de Bondsrepubliek als er dan al geen sprake is van laster?
Het zou uren duren om dat allemaal op een rijtje te zetten, maar in De bezoekers van de dageraad begint die kritiek bijvoorbeeld op het punt waarop iemand die zich bezighoudt met de situatie van de politieke gevangenen in de Bondsrepubliek meteen voor sympathisant wordt uitgekreten, bovendien ekonomisch ernstige schade ondervindt en ook in de netten van de binnenlandse veiligheidsdienst en justitie terecht komt. Ook daar kan ik persoonlijk over meepraten.
Hoe was de politieke en literaire echo op het boek in de Bondsrepubliek?
Heel uiteenlopend. Er bestaat in de Bondsrepubliek een oude methode: als je het met een boek inhoudelijk, in dit geval politiek, niet eens bent dan zeg je gewoon dat het ook literair niet deugt. Door enkele burgerlijke kranten hier wordt heel duidelijk op die manier geargumenteerd. Ze zeggen gewoon: dit boek is lang niet zo goed als zijn vroegere romans.
Maar u veronderstelt dat er achter die afwijzing een politieke motivatie zit?
Ja, en ik geloof dat je dat ook kunt bewijzen. Maar het heeft een lange geschiedenis dat iemand die zich liberaal voor wil doen natuurlijk niet zegt dat hij politiek niet accoord is, maar dat hij zegt dat het literair niet zo goed is.
Vindt u de rel rond dit boek symptomatisch voor de situatie van de pers in de Bondsrepubliek?
Ja, vanzelfsprekend. Men probeert allerlei zaken waarop de laatste tien jaar vooruitgang is geboekt weer terug te draaien; zowel wat de demokratisering van de samenleving betreft als ook de verbeteringen op sociaal terrein.
Zou je alle toestanden rond ‘De bezoekers van de dageraad’ nu als een openlijk geval van censuur kunnen beschouwen?
Ik zou dat woord hier niet gebruiken omdat het historisch gezien een andere betekenis heeft. Maar het lijkt er zeel veel op. Ik zou zeggen: het is een soort voorcensuur. Censuur betekent immers dat je een verschenen boek verbiedt of dat je dingen door een censor laat censureren. Tegenwoordig gaat het zo dat een uitgeverij een boek niet eens op de markt brengt.
Intimidatie dus meer.
Jazeker. En ik denk dat het effekt daarvan nog groter is omdat dat ertoe kan leiden dat schrijvers nu uit zichzelf proberen te bedenken wat ze nog wel en niet kunnen schrijven. Ze zullen steeds overwegen of iets soms de kans loopt niet te worden gedrukt of uitgezonden.