Alllicht lijkt deze opsomming mooier dan de praktijk dikwijls is, Frankrijk blijft immers een land van tegenstellingen. Maar als de Fransen het er eenmaal over eens zijn dat er gehandeld moet worden, zou het hun eer te na zijn om niet zonder zeuren met veel verve en ruime budgetten aan de slag te gaan.
Er zijn ongeveer dertien uitgevers die alleen boeken voor kinderen brengen, en een tiental dat ze als voornaamste fondsartikel noemde in de jaarlijst van het Bulletin du Livre (nummer van juli). Gezien het gegeven dat ze allen hoofdzakelijk in series werken, staan hieronder een aantal vermeld die hetzij van ‘onderop’ hetzij van ‘bovenaf’ voor een volwaardige jeugdliteratuur beginnen te zorgen.
Daar is de al besproken Bibliothèque Rose van Hachette en de pendant voor 10 jaar en ouder: de Bibliothéque Verte. Naast veel leesvoer en twijfelachtige bewerkingen/vertalingen zijn hierin auteurs als Lindgren, Biegel, An Rutgers van der Loeff en Fleischman te vinden. Dit jaar verschenen voor het eerst de Grands Récits - Grands Romans - Grandes Oeuvres, integrale heruitgaven van voornamelijk werken uit de Hetzel-collectie.
Editions G.P. brengt de Superbibliothèque, ongeïllustreerde werken van beroemdheden als Soltsjenitsyn (!), Super Mille, waarin klassiekers als Alphonse Daudet en Paul Gallico, voorzien van tekeningen, en aktuele paperbacks in Grand Angle, waarin Jaap ter Haar is vertaald. Gauthier verzorgt Les Nouveaux Bibliophiles, integrale klassieken, en Quinze Histoires waarin per titel vijftien korte verhalen uit de moderne en klassieke literatuur naar thema zijn gebundeld.
Laffont heeft een goede aan Plein Vent, waarin naast onder meer science fiction en vertaalde jeugdklassieken ook een behoorlijk aantal titels voor volwassenen voorkomen. Zonder illustraties.
In de aardige Bibliothèque Internationale van Nathan verschijnen louter vertalingen van jeugdliteratuur met vlaggetjes op hun rug.
Veel kwaliteit op het gebied van de ‘probleemboeken’ (discriminatie, echtscheiding etc.) is te vinden bij La Farandole en Les Chemins de l'Amitié.
De mooiste prentenboeken worden uitgegeven door L'Ecole des Loisirs, Flammarion, Les Deux Coqs d'Or en Delarge.
De enige die ik nog afzonderlijk wil behandelen, omdat het hier om zuiver literaire uitgaven gaat, is Gallimard. Voor alle jeugdseries uit dit huis geldt dat de teksten integraal zijn opgenomen, zelfs voor de nieuwste, waarvan ik de opzet mocht meemaken: Lectures pour 5-8 Ans, kleine formaat prentenboeken met teksten van Hemingway, Tolstoi, Boulanger, Joyce, Le Clézio...
Allereerst 1000 Soleils, uitmuntend verzorgde, gebonden uitgaven van vrijwel alle klassieke jeugdauteurs en talrijke romanciers of dichters als Claude Roy, Marcel Aymé en Colette naast Steinbeck, Tourgeniev en zelfs Julius Caesar. Een kenmerk van deze verder meestal niet geillustreerde boeken voor 12 jaar en ouder, is het katern opgenomen achterin elke titel met informatie en documentatie op geschiedkundig, aardrijkskundig of taalkundig gebied. Gravures, foto's, tekeningen, woordenlijsten, reportages of encyclopedische gegevens, alles om de tekst ‘dichter bij’ te halen.
Folio Junior, voor kinderen vanaf een jaar of acht, is de enige pocketreeks (overvloedig en voortreffelijk geïllustreerd) die goed loopt in Frankrijk. Ook hierin zijn naast moderne of klassieke kinderliteratuur talrijke titels terug te vinden van Oscar Wilde, William Faulkner, Jack London, Jules Verne. De teksten worden ingeleid door een bondige alinea over de auteur, zijn tijd en zijn boek, èn een over de illustrator.
Door de hoge oplagen: tussen de 15.000 en 20.000 per druk en ongeveer veertig titels in herdruk per jaar, kan de verkoopprijs van deze serie, gezien de topkwaliteit ongelooflijk laag blijven: tussen de fl. 3,50 en de fl. 5,-- per deel. Dit heeft het verheugende effekt dat het onderwijs veel titels klassikaal invoert en dat kinderen zelf naar de boekenhandel gaan om ‘de nieuwe Folio Junior’ te kopen. Ze staan er niet bij stil of ze nu met een roman of met een kinderboek te maken hebben!