Aan de manier waarop je het strand of een krab beschrijft is te merken dat je een goed waarnemer bent. Je kijkt goed naar dingen en mensen en ik zeg het expres in deze volgorde.
Nou ja, mensen zie ik niet zo goed, ik weet heel weinig van ze af. Daarom, als ze zeggen hoe kijk je tegen kinderen aan, en schrijf je voor kinderen, dan weet ik dat niet. Ik ben heel individueel bezig en daarom ben ik ook wel bang dat ik me vaak vergis met mijn boeken.
Een Kinderjury had nogal wat kritiek op ‘Wim’ bedoel je?
Ze vonden het niet mooi. Dan zeg ik, het zal dan wel. Ik ben steeds aan het twijfelen. Mijn waarnemen hangt samen met de dingen die ik waardevol vind. Als ik zeg ik vind een landschap belangrijker dan mensen (da's natuurlijk helemaal niet waar), maar, diep in mijn hart vind ik dat wel. Wat moet een mens zonder natuurlijke omgeving, zonder een boom. Dus kijk ik er ook goed naar, hoe het in elkaar zit. En waarom mensen die ook met de natuur bezig zijn, het zo verpesten. Je beleeft er ook wel genot aan als schrijver in die zin, dat die twee machten tegenover elkaar staan. Aan de ene kant het landschap en de weersomstandigheden (ik houd nogal van een stormpje in een verhaal), aan de andere kant de mensen, een vloedlijn met veel rommel. Dat trekt me ook best.
Vind je het zelf een grote sprong van ‘Lapje Loem’ ‘Wikkepokluk’ naar ‘Wim’?
In ‘De Mist in’ heb ik dingen geprobeerd, maar ‘Wikkepokluk’ is wel zo dat je die nare sfeer krijgt dat de mens slecht aan het leven is aangepast. Het weer is slecht, alles zit tegen, dat zit natuurlijk ook in de figuur Wikkepokluk zelf. Het ligt aan het feit dat je mens bent, aan je gedrag, aan je bewustzijn; dat je een mens bent en dat je er niet bijhoort. Toch wel een thema wat er in zit, maar meer verborgen, veel symbolischer.
Alles is niet wat het lijkt, bedoel je?
Ja, het is een heel vervelend boek, Wikkepokluk. De maan lijkt op een kwal, het gras wil de grond in, het brood wat ze eten wordt steen. Alles valt in stukken, het verbrokkelt helemaal, als de mens eraan komt, loopt het mis. Dus kan een mens het ook niet vinden. Ik denk dat het daaraan ligt dat de mens een bewustzijn heeft wat een soort ziekte is. Hij hoort er niet bij, bekijkt de dingen als een vreemde, dus ook andere mensen. Maar ja, of je dat in kinderboeken moet doen? In Wikkepokluk probeer ik het te verbergen. Bij Wim is dat duidelijker beschreven en ik denk dat daarom ook een heleboel mensen zich er meer aan gestoord hebben. Maar het ging toch over dezelfde dingen.
Maar koning Wikkepokluk is meer een scherts figuur, geen mens van vlees en bloed zoals Wim.
Ja, Wikkepokluk is een poppenkastfiguur. Een persoon die het niet kan vinden. Het is een boek wat ik zelf wel belangrijk vind. Die koning zoekt en hij vindt het niet. Dat is het thema van het boek. Hij komt nooit tot rust. Wat dat betreft lijkt hij wel op Wim.
In ‘Wim’ komen de volwassenen er niet zo goed vanaf. Had je daar een reden voor?
Ja, dat hangt samen met het isolement waarin de mens zit. Niet alleen een kind. Ik denk dat het met kinderen nu sterker is, maar dat kan een projektie zijn, hoor. Ik geloof dat een mens vrij geïsoleerd is, vreemd staat in het landschap. In de maatschappij is het nog veel erger. Het is een soort vijandelijkheid, b.v. een insektenwereld waar je helemaal buitenstaat als individu, maar zo kun je ook tegenover de maatschappij staan. Dat is misschien veel griezeliger, veel ernstiger nog t.a.v. mensen, kinderen. Zo van je hebt de maatschappij daar en het kind hier.
Je ervaart de vijandschap van die omgeving, je snapt er niets van wat er allemaal plaats vindt, waarom mensen zo reageren. Even gesloten als een landschap, zo niet ingewikkelder. Het gaat om het isolement waarin een mens zit. Een apart wereldje, los van die maatschappij, en die twee sluiten niet op elkaar aan, niet echt. Er is wel een soort kommunimatie dat lijkt op reageren op elkaar, vaak vijandigheid. Maar verder zit je dan met het isolement waar de mens niet uitkomt. Ik geloof dat de mens geen ervaring kan overdragen. Dat is goed omdat je dan de slechte dingen niet overgedragen krijgt, aan de andere kant is het jammer omdat een heleboel slechte dingen zouden worden voorkomen. Zoals nu een oorlog vergeten wordt, of folteringen, het komt omdat mensen geïsoleerd zijn, omdat wij die pijn niet ervaren.
Je kunt erover schrijven, erover vertellen maar iemand anders kan het niet ervaren?
Nee, kunstenaars proberen die dingen over te dragen, maar dat lukt maar ten dele. Het zijn allemaal pogingen. Zolang men er mee bezig blijft, lijkt het net of dat isolement een keer doorbroken wordt.
Jij gelooft uiteindelijk van niet?
Nee, uiteindelijk ben ik zeer zwartgallig.
Het jongetje Wim is ontzettend eenzaam. Er is niemand voor hem. Heb je dat met opzet gedaan?
Het is zo, dat jongetje moet geïsoleerd raken, dat zit in de vorm van het verhaal. Dus moeten die ouders dingen buitenshuis doen, werk of relaties, zodat er niemand meer voor hem is. Het gaat erom de eenzaamheid van dat jongetje verantwoord te maken. Het is wel heel wreed, maar het hoort bij het boek.
Kon het niet anders, deze enorme eenzaamheid?
Nee, anders was hij maar gewoon eenzaam geweest en nu wordt het navranter doordat je die relaties van de ouders nog verstoord, ook met het