Doorbreking van taboe
We maken nu een grote sprong naar de situatie van vandaag: evenals de Nederlandse komt de Zweedse jeugdliteratuur duidelijk uit de pedagogische hoek, die het doorbreken van taboes centraal stelt. Op realistische wijze worden onderwerpen aangesneden als politiek, dood, sex en echtscheidingen. Men bespaart de kinderen niets.
Ook in dit opzicht worden de voorstanders van ‘de nieuwe oriëntatie van het kinderboek’ gekonfronteerd met zowel voor- als tegenstanders. De voorstanders zijn van mening dat de maatschappij in haar totaliteit aan het kind moet worden aangeboden en het kind niet moet isoleren van verschijnselen waarmee het toch dagelijks te maken heeft. De tegenstanders stellen zich op het standpunt dat kinderen allicht gefrustreerd raken door hun ‘eigen lectuur’ de ‘grote-mensen-problemen’ in al hun naaktheid voorgeschoteld te krijgen. Wie er gelijk heeft? Het debat hierover is nog steeds, in al zijn felheid gaande.
Mijn persoonlijke indruk is, dat deze moderne, kompromisloze konfrontatie met ‘de naakte waarheid’ over de struktuur van de maatschappij en de mislukking van het vermogen van de mens om voor zichzelf en zijn nakomelingen optimaal geluk te scheppen,door vele auteurs van kinderboeken gebruikt wordt om gewoonweg ‘in’ te zijn, populair te worden en hun bankrekeningen niet onaanzienlijk aan te vullen.
Ik heb gesprekken met moderne kinderboekenauteurs gevoerd die in wezen konservatief denken, maar toch zogenaamde progressieve boeken publiceren, waarin Marx, Lenin en Mao-Tse-Toeng bij wijze van spreken achter elke zin verdekt opgesteld zijn.
Er is zelfs een auteur, die Jezus in zijn jeugdboek ‘Kameraad Jezus’ beschrijft als een revolutionaire guerrillasoldaat die nogal van een glaasje houdt tezamen met zijn medestrijders, en met het meisje slaapt dat hem in een bepaalde situatie het beste aanstaat.
De nieuwe visie: moet men jongens per se met poppen laten spelen en meisjes met electrische treintjes en tinnen soldaten?
Is het, voorts, wel helemaal in orde, de meeste