dat je als lezer gewoon doodmoe wordt van de hitte en het lawaai en je, mèt Roche, vergaat van dorst maar het glas vruchtesap toch een eindje van je afhoudt als je ziet dat het niet schoon is. Naipaul is een meester in het bij de lezer oproepen van zintuiglijke gewaarwordingen.
De relaties tussen de diverse personages zijn niet verheugend. Contacten blijken niet levensvatbaar, de samenwerking loopt dood, ieder wordt teruggeworpen op zijn eigen eenzaamheid, dreiging van geweld blijft vlak onder de oppervlakte voelbaar, soms barst het even uit. Ook het geweld brengt trouwens geen echte oplossing.
Over Guerillas is door meerdere recensenten geschreven dat het een pessimistische roman is. Een tragische roman is het wel, maar pessimistisch zou ik het boek niet willen noemen. De schrijver heeft een visie die onze tijd vooruit is. Hij heeft de hedendaagse stromingen zoals die èn in blank èn in zwart tot uiting komen (bewust of onbewust), in zekere zin uitgehold. Zoals nu iedere dorpspastoor en iedere multinational-opperhoofd beseft dat het 19-eeuwse kolonialisme overleefd is, zo laat Naipaul ons zien dat de reactie op dat kolonialisme in de vorm waarin het nu nog als eigentijds en progressief wordt ervaren, zijn tijd ook bijna heeft gehad. Ook al geeft hij niet aan ‘hoe het dan moet’, en ook al heeft het misschien niet eens in zijn bedoeling gelegen, Naipaul heeft in deze roman beslist schoon schip gemaakt en ruimte geschapen voor nieuwe vormen van bewustzijn, zowel individueel als collectief.
Kijken, meekijken met de schrijver, het mee-beleven van wat de schrijver zintuigelijk ervaart - daartoe geeft het boek van Vladimir Nabokov, Geheugen, spreek, volop kans! Zijn herinneringen lopen over van fonkelende, veelkleurige, vaak haast demonisch schitterende beelden. Demonisch, omdat hij mensen en toestanden in het licht zet van een humor die enorme afstand schept - zodat je bijna altijd moet lachen, ook al is het beschrevene walgingwekkend, zielig of tragisch. En is het beschrevene ‘mooi’, poëtisch, vertederend of wat ook, dan weet de geniale Nabokov ook de snoezigste tafereeltjes wel weer zo te relativeren dat er geen sprake is van de minste zweem van sentimentaliteit. Je mag tegenwoordig niet meer zeggen, dat ‘kunst het maken van mooie dingen’ is, maar laat ik dat verbod dan maar eens overtreden. Nabokov maakt overal mooie dingen uit of het nu gaat om zijn Russische jeugd als rijk herenzoontje, omgeven door een stoet van bedienden, gouvernantes, huisleraren en familieleden, of om de Russische revolutie die aan dit bestaan voorgoed een einde maakte, of om de emigranten-tijd in Berlijn en Parijs. ‘Een typisch kenmerk van het emigrantenleven, en passend bij het nomadische en dramatische karakter, was de abnormale veelvuldigheid van deze literaire lezingen in particuliere huizen of gehuurde zaaltjes. De verschillende typen uitvoerder treden heel duidelijk naar voren in de poppenkast die zich afspeelt in mijn geest. Ik zie de verflenste actrice met ogen als kostbare stenen...de hopeloos tweederangs schrijver wiens stem voort-zwoegde door een mist van ritmisch proza...de jonge dichter in wie zijn afgunstige broederen zonder het te willen een verontrustende vonk van genialiteit zagen...de oude cher maître.... al deze nauwelijks tastbare lieden die in vreemde steden een dode beschaving nabootsten.....’
Je kunt ze niet op één lijn zetten, Naipaul en Nabokov, in de literaire wereld nemen ze wellicht tegengestelde posities in, maar als je ze toevallig vlak na elkaar leest kun je alleen maar erg blij zijn dat je in boeken van deze tijd geestelijk nog zoveel kanten opkunt, en dat je je innerlijk kunt vullen met zo'n overvloed aan zinrijke beelden.
V.S. Naipaul: GUERILLAS
André Deutsch Lt. London 1975 |
|
Vladimir Nabokov: GEHEUGEN, SPREEK
Athenaeum-Polak & van Gennep
vertaling: M. en L. Coutinho. |
V.S. Naipaul
TROLL TRILOGIE
K.H. Kuchenbacher, vertaald door Pieter Cramer
64 blz. 6,90 voor BZZULLETIN lezers
voor niet abonnees 6,90 + 1,30 verzendkosten
Verkrijgbaar bij BZZTOH
TROLL TRILOGIE
K.H. KUCHENBACHER
UIT HET TROLLS VERTAALD DOOR PIETER CRAMER