Praatboekjes
MONICA MAAS: ‘Sauwtje Zeevrouw’ ▲ kosmos f.6.30 IEKENINGEN: Monica Maas
Bij Kosmos is een serie boekjes verschenen die er bijzonder aardig uitziet en kennelijk voor het jongere kind bedoeld is. Hoewel de teksten oorspronkelijk en leuk zijn, hebben ze iets onafgeronds en kon ik er niet veel mee beginnen, tot ik ontdekte dat ze alleen als aangevertjes bedoeld zijn. Achterin wordt namelijk vermeld dat ze ‘erg geschikt zijn om op ongedwongen manier een praatje op gang te brengen tussen groot en klein over moeilijke onderwerpen.’ Al vind ik bij zo'n doelbewuste opzet die ‘ongedwongen manier’ een beetje in de kleffe sfeer van het damesblad liggen, de teksten voldoen uitmuntend aan deze opzet, al zou het heel wat functioneler zijn om de bedoeling van deze boekjes op de cover aan te geven.
De verjaardag van Marguerita Rudolph - met aardige, wat vage potloodtekeningen van Linda Strauss Edwards - gaat over een jongetje dat de pest in heeft dat zijn broertje en niet hijzelf jarig is en tot welke toestanden en problemen zoiets allemaal kan leiden. Een uitstekend verhaal waarin voor alle kinderen iets herkenbaars is te vinden. Het is trouwens een boekje dat alle ouders zouden moeten lezen, want die aardige verjaardagen krijgen dikwijls een zure nasmaak door de gecompliceerde reacties van jarige en onjarige kinderen die buiten het ouderlijk verwachtingspatroon vallen.
Praataanleiding is er te over in het leuke, door Barbara Shook Hazen en prachtig door Ray Cruz geillustreerde Nee, dat heeft de gorilla niet gedaan over een jongetje dat 's avonds een onzichtbare gorilla in zijn kamertje op bezoek krijgt. De gorilla maakt een ontzettende rotzooi en ten slotte krijgt het jongetje de schuld, maar hij kan zich niet verdedigen omdat zijn gorilla voor ieder ander onzichtbaar is. Behalve het schuldvraagstuk kun je er alle kanten mee op: de gorilla kan iets in jezelf zijn dat je de baas moet worden, hij kan het onzichtbare, het mystieke, vertegenwoordigen, iets dat je machteloos maakt of dat je beangstigt, enzovoort. Een boekje dat bij kinderen in ieder geval vragen zal oproepen, maar welke vragen hangt van zijn of haar gerichtheid af. Een knap, bijzonder open gehouden verhaal. Prima.
Beperkter en ook wat ethischer van opzet is het door Kay Chorao geschreven en bijzonder leuk geillustreerde verhaal Schoenmaker Anton Tienteen die zijn ouderloze neefje Leo in huis krijgt, met wie hij pas werkelijk kontakt krijgt en voor wie hij pas kan open staan als Leo ook iets voor hem blijkt te kunnen opofferen. Een aardig verhaal, met een sprookjesachtige inslag.
Al deze boekjes zijn goed door Josephine Vonk uit het Engels vertaald.
Hollands is Sauwtje Zeevrouw door Monica Maas. Een verhaaltje over overbodige rotzooi en hebzuchtige mensen die je overal kunt krijgen - zelfs de zee in! - als je maar op hun hebzucht werkt. Aardig en speels geschreven.
Berichten voor bezorgde kinderen ten slotte zijn liedjes van Willem Wilmink, die hij voor de Stratemakeropzeeshow heeft geschreven. Ze zijn geillustreerd door Sjef Nix en (sommige) van muziek voorzien door Harry Bannink. Alle versjes slaan op een situatie of een bepaald begrip en hebben een gengageerdheid die op een natuurlijke, eigendommelijke manier is omgezet in woorden, beelden en begrippen die kinderen erg zullen aanspreken. Geweldig.