HP
Als geen ander opinieblad in Nederland bestrijkt de Haagse Post de literatuur en vooral de randgebieden van de literatuur. Vooropgesteld dat een dergelijke tweedeling überhaupt mogelijk is. De HP heeft met zijn ‘schrijversportretten’ en vele rubrieken inmiddels een literaire traditie opgebouwd die er niet om liegt en past op het journalistieke pad dat de HP zo eigen is. W.L. Brugsma, hoofdredacteur, wijst er in zijn voorwoord in het eerste deel van het bij Elsevier verschenen boek ‘schrijversportretten’ op: ‘het geduldig en nauwgezet onderzoek, het oog voor detail en context en het oorspronkelijk taalgebruik’. Het is dan ook die aanpak die ertoe geleid heeft dat auteurs en uitgeverijen gestimuleerd werden tot het uitbrengen van boeken met een verzameling van één bepaalde rubriek. Zo zijn in de loop der jaren verschenen: ‘Treitertrends’ van Kees van Kooten (De Bezige Bij), ‘Dorpsschetsen’ van Eelke de Jong (De Bezige Bij) en bij Querido twee boekjes van de rubriek Natura Artis Magistra van G. Brands, die ook de (literaire) roddelrubriek ‘eerste mélange’ verzorgt: ‘Een bever als knecht’, waarvan inmiddels al een tweede druk is verschenen en ‘De paarden van Krall’. Als van werk gesproken wordt met oog voor detail is dat zeker op Brands van toepassing en op Theun de Winter, vanwie enige tijd geleden bij Elsevier ‘Human Interest’ (naar de gelijknamige rubriek) uitkwam. Bekende Nederlanders werden aan het woord gelaten over hun favoriete onderwerp: doosjes, taxi's, sokken, haring enz. Deze ‘detailstudies’ komen eigenlijk voort uit de ‘Barbarberschool’, waarvan K. Schippers, die ook het voorwoord bij ‘Human Interest’ schreef, één der belangrijkste exponenten is. Tezamen met Betty van Garrel, Cherry Duyns, Martin Schouten en Ischa Meyer, de vroegere
‘beruchte’ toneelrecensent van de HP, vormen K. Schippers en Theun de Winter de harde kern, die het ‘literaire gezicht’ van het blad bepalen. Met schrijversportretten waar soms wel 200 redactionele manuren in gaan zitten worden auteurs (postuum) belicht. Goed leesbare essays en intervieuws die met grote deskundigheid en vakbekwaamheid volgens de eerdergenoemde journalistieke discipline opgezet worden. Inmiddels zijn er een drietal bundels van deze beschouwingen in boekvorm verschenen; vorig jaar bij Bert Bakker van Ischa Meyer, bijna gelijktijdig met zijn romandebuut ‘Brief aan mijn moeder’: ‘Intervieuws’, waarin naast gesprekken met Godfried Bomans (voor de Nieuwe Linie), Simon Carmiggelt, Anton Koolhaas en Marga Minco ook andere bekende Nederlanders aan bod komen.
Bij Elsevier zijn twee boeken ‘Schrijversportretten’ uitgebracht. In deel 1 artiekelen over Couperus, Claus, Elsschot, Hermans, Mulisch, Vestdijk en Wolkers door Betty van Garrel, Jacob Groot, Eelke de Jong, Ischa Meyer en Theun de Winter. In het zojuist verschenen deel 2: Boon, Campert, Heeresma, Heyermans, Hillenius, Nescio en A. Roland Holst door Martin Schouten, Eelke de Jong, Jacob Groot, Cherry Duyns, Theun de Winter en K. Schippers.
Veel portretten van schrijvers zijn nog niet in boekvorm verschenen. Het is te hopen dat nog meer delen zullen volgen. Wanneer wordt er trouwens een boek gemaakt van de serie ‘Schrijvers op stap’? In ieder geval komt in het najaar van John Jansen van Galen ‘Tochtjes’ uit.
SCHRIJVERSPORTRETTEN, deel 1
Elsevier 160 blz. 11.90 |
|
SCHRIJVERSPORTRETTEN, deel 2
Elsevier 144 blz. 11.90 |
|
ISCHA MEYER: ‘Intervieuws’
Bert Bakker 191 blz. 14.90 |
|
THEUN DE WINTER: ‘Human Interest’
Elsevier 144 blz. 12.50 |